Voorkeur Amsterdam

EXPOSITIE

Vincent van Gogh

Omdat het Boekenweek is (t/m 20 maart) heeft het Van Goghmuseum in het prentenkabinet een expositie ingericht over Van Gogh en de literatuur. Van Gogh was een fanatiek lezer en een liefhebber van literatuur, maar hij was geen kenner die zich interesseerde voor stromingen of scholen in de literatuur. Het ging hem vooral om de inhoud van een boek en de emoties die het bij hem opriep.

De boekenkast van Vincent t/m 26 april Van Gogh Museum. Dag 10-18u (vr 10-22u).

WANDELING

Stille Omgang

Op 15 maart 1345 ontving een stervende man in de Kalverstraat het laatste sacrament. Zijn braaksel werd in het vuur gegooid. De volgende ochtend danste de hostie ongeschonden in de vlammen.

Jaarlijks wordt het wonder herdacht met een nachtelijke Stille Omgang, dit jaar van 20 op 21 mrt. Een stadswandeling (14 mrt) plaatst het verhaal in een historisch kader.

Start bij het beeld `t Lieverdje, Spui, 14 mrt 12u. Prijs: €8. Res 06-18257014, www.amsterdamcitywalks.com

Rude Rich & the High Notes

Amsterdamse reggaeband met voltallige blazerssectie bekwaamt zich in `authenytic ska, rocksteady & early reggae'. Soms doen ze dat door hun Jamaicaanse helden naar Nederland te halen, zoals Alton Ellis en Rico Rodriguez. In hun opnamestudio onder een Amsterdamse brug werd de cd Soul Stomp met klassiekers en eigen nummers opgenomen, die zaterdagavond strak in het pak wordt gepresenteerd.

13 maart 21u Melkweg, Amsterdam res 020-5318181.

MUZIEK

Polo de Haas

De pianist Polo de Haas geeft 13 maart in de Kleine Zaal van het Concertgebouw een gevarieerd recital.

Hij speelt muziek van Scarlatti, Bach (tweede Engelse suite), Chopin (Barcarolle en Sonate in bes Treurmars), Debussy (Pour le piano), Ravel (Ondine uit Gaspard de la nuit), Ligeti, Glass en De Haas (Improvisations and harmonies).

De Polo de Haas-cocktail wordt gratis geserveerd.

13 maart 20u15 Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam res 020-6718345.

EXPOSITIE

Palet Willet

De laatste bewoners van Herengracht 605 in Amsterdam waren Abraham Willet (1825-1888) en zijn vrouw Louisa Willet-Holthuysen (1824-1895). Toen zij stierf liet ze het monumentale grachtenpand en de kunstverzamelingen van haar man na aan de stad Amsterdam op voorwaarde dat het huis een museum werd. Sindsdien is in Museum Willet-Holthuysen te zien hoe welgestelde Amsterdammers vroeger als in een kasteeltje middenin de stad aan de gracht woonden. Op de eerste verdieping van het museum wordt vanaf zondag een keuze uit de kunstcollectie van Abraham Willet getoond. Naast bijzondere 17de eeuwse glazen zijn er ondermeer zilveren objecten, schilderijen, keramiek, bronzen beelden van figuren uit de klassieke oudheid en andere kunstwerken die Willet in zijn tomeloze verzameldrift, maar met kennis van zaken, bijeen bracht.

Palet Willet, Museum Willet-Holthuysen, Herengracht 605 Amsterdam. 14 maart t/m 29 aug. ma t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u. Inl www.ahm.nl of 020-5231822