Viertal vervangt Gucci-ster Ford

Relatief onbekend talent gaat het beeld bepalen bij luxekleding- en accessoirehuis Gucci. Vandaag werd bekend dat vier ontwerpers de rol overnemen van topontwerper Tom Ford. Het gaat om Alessandra Facchinetti, John Ray, Frida Giannini en Stefano Pilati. Met deze keuze breekt Gucci met het concept van de sterontwerper.

Met Tom Ford had Gucci een topper in huis. De afgelopen tien jaar stond hij op eenzame hoogte als hoofdverantwoordelijke voor alle collecties van zowel Gucci als Yves Saint Laurent.

Ford cultiveerde zijn eigen status, maar promootte ook opkomend talent. Dat bewees hij door ontwerpster Stella McCartney onder de vleugels van Gucci een eigen lijn te geven. Verder liet hij Gucci een meerderheid nemen in het bedrijf van de populaire Engelse ontwerper Alexander McQueen. Beiden werden genoemd als mogelijke opvolgers van Ford, maar hebben het moeten afleggen tegen het viertal dat nu de ontwerplijnen gaat uitzetten.

Alessandra Facchinetti, sinds 2000 werkzaam bij Gucci, krijgt de vrouwenlijn onder haar hoede. Voor haar geen onbekend terrein, de Italiaanse was directe assistente van Ford. Daarvoor was zij actief als modecoördinator van Miu Miu, het jonge label van Prada.

De Schot John Ray, eveneens een oud-assistent van Ford, is aangewezen als hoofddesigner van de mannenlijn. Voor zijn komst naar Gucci in 1996 deed hij ervaring op bij het Engelse modemerk Katharine Hamnett.

De accessoirelijn komt in handen van Frida Giannini, die afgelopen najaar naam maakte binnen het ontwerpteam van deze divisie met de `paardenbit-handtas'. Die tas stond garant voor een groot verkoopsucces. De Romeinse werd drie jaar geleden weggehaald bij het Italiaanse modehuis Fendi, waar zij ook de accessoires onder haar hoede had.

Stefano Pilati neemt de honneurs van het Franse confectielabel Yves Saint Laurent waar. De Milanees is benoemd tot creatief directeur en krijgt de leiding over de mannen- en de vrouwenlijn. Zijn naam dook al eerder op als mogelijke opvolger van Ford bij het label dat Gucci in 1999 overnam van oprichter Yves Saint Laurent. Pilati was hier al actief als designdirecteur van de YSL-vrouwenlijn. Voordat hij bij YSL ging werken, deed hij ervaring op als ontwerper bij Giorgio Armani en het Italiaanse modehuis Prada voor de labels Prada en Miu Miu.