Tweeling-Goalkeeper

Ze lijken als twee druppels water op elkaar: het Goalkeeper snelvuurkanon van Nederlandse makelij dat veel westerse marineschepen moet beschermen tegen vijandelijke antischipraketten, en het gelijksoortige ontwerp, Type 730, waarmee Chinese fregatten sinds kort zijn uitgerust. Beide hebben een roterend zevenloops kanon dat op identieke wijze is gemonteerd en ook de radar die de aanstormende raketten moet volgen ziet er hetzelfde uit. Hoe zit dat?

Producent Thales Nederland uit Hengelo, het vroegere Hollandse Signaalapparaten, vond de overeenkomsten ook merkwaardig. ,,We hebben gekeken of de Chinezen geen patenten hebben geschonden. Maar dat was onbegonnen werk. Zelfs als we daar aanwijzingen voor hadden gevonden, zou dat nog erg lastig zijn om juridisch hard te maken.'' Bovendien, verzekert hij, is het Chinese systeem duidelijk minder modern dan de goed verkopende Goalkeeper. ,,Bij onze Goalkeeper worden de verschoten hulzen bijvoorbeeld in het inwendige opgevangen. Bij dat Chinese kanon rinkelen ze over het dek de zee in.''