Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de verkeersproblematiek in de vier grote steden in ons land. Deze steden willen de verzekering kunnen afgeven dat hun bedrijventerreinen binnen een bepaalde tijd te bereiken zijn. Invoering van een reistijdnorm en doorstroomgarantie op wegen zijn daarvoor nodig. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. O.m. de Franse minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin die naar aanleiding van de boekenweek een bliksembezoek aan Nederland bracht en een passie heeft voor literatuur. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Aandacht voor de bomaanslagen op drie stations in Madrid waarbij vanochtend tientallen doden vielen. Verder een gesprek met oud-gevangenisdirecteur Scheffelaar-Klots van Den Bosch op wiens afscheid zijn collega's Boeij en Van Huet het beleid van minister Donner bekritiseerden. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: De X-dossiers. Eerste deel van een reconstructie van het verhaal van de zogeheten getuige X-1 in het proces-Dutroux. Deze getuige, een jonge vrouw uit Gent, bracht in 1997 met haar verklaring over netwerken die kinderen hebben misbruikt en vermoord België in rep en roer. Het blijkt dat de Belgische politie veel van wat zij vertelde heeft kunnen bevestigen. Ned.3, 21.15-22.00u.

De kruising. Nabestaanden van de jonge Palestijn Fahmi en de Israëlische soldaat David die in september 2000 op een kruispunt bij de joodse nederzetting Netzarim omkwamen vertellen over hun levens en de vicieuze cirkel van haat en geweld. Gisteren door Carolien Roelants in tv-vooraf besproken. Ned.1, 22.58-23.55u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gasten: Eefje Pleij die het boek Juf Met Staarten schreef over het lesgeven op een zwarte school in Amsterdam-West; Kamerlid voor de PvdA Klaas de Vries. Verder Aad Klaassen over agressie in Nederlandse belastingvrijstaten. RTL4, 22.30-23.30u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd tussen Auxerre en PSV in de vierde ronde van de UEFA Cup. Oud-voetballer Youri Mulder geeft een analyse. Ned.2, 20.20-22.35u.

FILM

Arlington Road (Mark Pellington, 1999, VS). Thriller met Jeff Bridges als rancuneuze weduwnaar annex door samenzweringstheorieën geobsedeerde hoogleraar. Hoe kwaadaardig zijn zijn keurige overburen Tim Robbins en Joan Cusack? Net5, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Get Shorty (Barry Sonnenfeld, 1995, VS). Boeven en verknipten regeren Hollywood in droogkomische satire naar boek van Elmore Leonard. John Travolta excelleert als cinefiele `loan shark' die een film wil maken. Met Gene Hackman als mislukte regisseur en Danny DeVito als verwaten steracteur. SBS6, 20.30-22.35u., met reclame.

Out for Justice (John Flynn, 1991, VS). Gedachteloze B-variant op Stallone's Rambo. Politieman Steven Seagal neemt recht in eigen hand bij bestrijding van immoreel tuig. Veronica, 22.10-23.50u.

Ground control (Richard Howard, 1998, VS.). Actiefilm met Kiefer Sutherland als de uitgebluste verkeersleider op wie in de kerstperiode een beroep wordt gedaan. Uiteraard gaat er van alles mis. Ook met Bruce McGill en Kristy Swanson. Net 5, 22.45-0.35u.

.Marathon Man (John Schlesinger, 1976, VS). Opwindende thriller waarin Dustin Hoffman slachtoffer wordt van de uit Uruguay afkomstige ex-nazi Laurence Olivier. Ingewikkelde plot, die de klassieke marteling in tandartsstoel bevat. Pauline Kael omschreef de film als `een joodse wraakfantasie'. Ook met Roy Scheider, Marthe Keller. BBC1, 1.25-3.25u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met francofiel Margot Dijkgraaf over haar boek Franstalige literatuur van nu. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schrijfster Maria Barnas in Amsterdam een gesprek met letterkundige Em. Kummer die nog altijd worstelt met de vraag: hoe gek was schrijver Louis Ferdinand Céline? Vervolgens geeft Anil Ramdas een ongevraagd advies aan de staatssecretaris van Cultuur en is er een muzikaal portret van het Franse postrock-duo Ultra Milk Maids. 747AM, 21.02-23.00u.

Desmet live. Onder meer een lang gesprek met bijzonder hoogleraar internationale betrekkingen Bart Tromp over de democratie. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.