Speciale hoofddoek

Het ministerie van Justitie heeft hoofddoekjes besteld voor vrouwelijk personeel in justitiële instellingen, dat uit geloofsovertuiging doekjes wil dragen. Niet eerder behoorde een hoofddoekje tot het uniform van overheidspersoneel.

Het ontwerp voor de hoofddoekjes is gemaakt door de Eindhovense Cindy van den Bremen. Haar bedrijf Capsters heeft de hoofddoekjes inmiddels geproduceerd en afgeleverd, bevestigt Van den Bremen. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat bewaaksters die een hoofddoekje willen dragen, binnenkort worden verplicht de speciale doekjes om te doen. Zij moeten die zelf betalen.

In tegenstelling tot de geüniformeerde politie en douane, die geen éigen hoofddoekjes mogen dragen, was dat de bewaaksters in justitiële instellingen wél toegestaan. ,,Maar die eigen doekjes brengen gevaar met zich mee, en passen gewoonlijk niet bij het uniform'', aldus de woordvoerder van het ministerie.

Binnenkort dragen ze de ,,extra veilige'' doekjes van Cindy van den Bremen: ,,Als je eraan trekt, schieten ze meteen los'', vertelt de ontwerpster. ,,Wat dat betreft vertonen ze overeenkomst met de zogenoemde clipstropdassen van de politie, die zijn voorzien van nepknopen.'' TNO heeft de hoofddoekjes in orde bevonden.

Van den Bremen zegt dat ze haar opdracht vorig najaar kreeg van de Dienst Justitiële Inrichtingen. ,,Ik heb voor de hoofddoekjes twee kleuren gekozen'', vertelt ze. ,,Blauwe voor de bewaaksters, zwarte voor de medewerksters die geen uniform aan hebben.''

    • Guido de Vries