Spaar Select België ligt vier maanden stil

Financieel-advieskantoor Spaar Select België mag maximaal vier maanden geen nieuwe producten verkopen of reclame maken. In deze periode moet de financiële adviseur de organisatie herstructureren.

Dit heeft de zogeheten Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) gisteren besloten. Het is in België nooit eerder voorgekomen dat een financiële instelling zo'n harde sanctie voor de kiezen krijgt. Eigenaar H. Sistermans van Spaar Select België, die een vergelijkbare organisatie in Nederland in handen heeft, verklaart in een reactie de stap van de toezichthouder te respecteren. ,,Wij gebruiken de tijd om onze mensen van subagent tot echte makelaar om te turnen.''

Aanleiding tot de schorsing is de verkoop van aandelenleaseproducten, van 2000 tot 2003, aan de klanten van Spaar Select België die plaatsvond zonder toestemming van de CBFA. Ook werden verzekeringsproducten (gekoppeld aan een beleggingsfonds) verkocht waarbij de financiering via een hypotheek liep, hetgeen evenmin geoorloofd is. ,,We geven Spaar Select vier maanden de tijd om hun globale organisatie te herstructureren. Het gaat zowel om maatregelen die de boekhoudkundige organisatie verbeteren als om maatregelen die een betere werking van de bedrijfsleiding garanderen'', aldus een zegsman van de toezichthoudende CBFA tegenover de Belgische financiële krant De Tijd.

Sistermans is ervan overtuigd de benodigde aanpassingen binnen vier maanden te kunnen realiseren. Spaar Select België heeft 40.000 klanten in België. Naast de schorsing loopt in België nog een gerechtelijk onderzoek. ,,Maar dat onderzoek staat volledig los van de schorsing'', zegt Sistermans, wat ook door CBFA wordt bevestigd. ,,In dat onderzoek staan de producten van Bank Labouchere centraal die wij in het verleden hebben verkocht.'' Op de stand van dat onderzoek heeft Sistermans geen zicht.

Sistermans kwam gisteren nog in het nieuws naar aanleiding van het vertrek van oprichter J. van Dijk. Die heeft zijn aandelen in Spaar Select onlangs verkocht aan Sistermans, die ook al een belang had in het financiële advieskantoor.

Het bedrijf raakte in 2002 in acute geldproblemen. Personeelsleden moesten vertrekken en 12 van de 32 kantoren gingen dicht. Vorig jaar sloten nog eens 6 kantoren. Op het hoogtepunt in 2002 had het bedrijf zeshonderd mensen in dienst. De schorsing in België heeft geen gevolgen voor de activiteiten in Nederland.