Secretaris `Athene' dient zijn ontslag in

Costas Kartalis, algemeen secretaris van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van Athene (Athoc), is opgestapt in een reactie op de verkiezingsuitslag van afgelopen zondag. Kartalis is lid van de Griekse socialistische partij, die een gevoelige nederlaag leed en de macht moest afstaan.

De nieuwe en conservatieve premier, Costas Karamanlis, heeft vergeefs geprobeerd hem over te halen aan te blijven. Kartalis voelde er echter weinig voor om zich te commiteren aan het bewind van zijn politieke tegenstrever, die zondag een einde maakte aan elf jaar van socialistisch bestuur. In de hiërarchie van Athoc was hij de nummer drie, achter voorzitter Gianna Angelopoulos en de minister van Cultuur, Evangelos Venizelos.

Kartalis was belast met de dagelijkse leiding over het olympisch monsterproject, dat fors achterloopt op schema en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dan ook zorgen baart. Van de 39 olympische accommodaties zijn er nog maar 24 gereed. Kartalis' vertrek vergroot slechts de zorgen.

Ook die van premier Karamanlis, die deze week liet doorschemeren de Olympische Spelen en de hereniging van Cyprus tot zijn topprioriteiten te rekenen. Hij neemt zelf het ministerie van cultuur op zich, waaronder de Zomerspelen ressorteren. Zaterdag heeft de leider van de Nieuwe Democratie een onderhoud met IOC-voorzitter Jacques Rogge. Op de agenda staan de plannen voor een logistieke en organisatorische inhaalslag.

Maar het zijn niet zozeer de accommodaties waar het IOC zich zorgen om maakt, maar meer het feit dat onvoldoende tijd resteert om de organisatie te testen, zo liet het Nederlandse IOC-lid Els van Breda Vriesman, tevens voorzitter van de internationale hockeyfederatie, zondag weten bij het olympisch kwalificatietoernooi in Madrid. ,,Alles zal op tijd gereed zijn, daar twijfelen wij niet aan. Grieken zijn vindingrijke mensen. Maar loopt alles vervolgens ook gesmeerd? Dat is de vraag. Omdat het in veel gevallen zo kort dag zal worden, hebben de Grieken niet meer de tijd om alles te testen. Dat baart ons vooral zorgen.''