Schröder boycot blad Bild

Twee populaire kranten en een tv-zender is alles wat ik nodig heb om te regeren, zei Gerhard Schröder ooit. Daarom wekt het verbazing dat de mediagenieke bondskanselier heeft besloten het boulevardblad Bild te boycotten.

Schröder heeft genoeg van de constante stroom negatieve berichten over hem in de grootste krant van Duitsland, die dagelijks meer dan vier miljoen lezers heeft. Keer op keer vraagt de krant zich af of de kanselier nog wel in staat is het land te besturen en of zijn rood-groene regering Duitsland voorgoed naar de verdommenis helpt.

De Duitse media hebben met grote verontwaardiging gereageerd op Schröders boycot. Zeker toen Schröders woordvoerder Bela Anda, zelf ooit journalist bij Bild, in een vraaggesprek op televisie olie op het vuur gooide met zijn opmerking dat het nog ,,een open vraag'' was of journalisten van Bild in de toekomst mee mogen op internationale reisjes.

,,Hij strijdt tegen het systeem dat hem groot heeft gemaakt'', schreef de Süddeutsche Zeitung in een commentaar. De Bundespressekonferenz, waarin alle grote kranten vertegenwoordigd zijn, hebben in een brief officieel geklaagd over deze aantasting van de persvrijheid. Niet zozeer uit medelijden met Bild, maar, zoals de redactiechef van de Berliner Zeitung het uitdrukte, omdat ,,vandaag Bild en Stern worden getroffen, maar morgen misschien een ander''. Overigens is Schröder niet de eerste kanselier die kritische journalisten weert. Zijn voorganger Helmut Kohl wilde jarenlang niet praten met Der Spiegel. Maar hij deed dat zonder veel tamtam. Schröder lijkt zelfs van zijn afwijzing van sommige media een mediashow te maken.

De kritiek laat Schröder voorlopig koud. Regeringswoordvoerder Thomas Steg noemde het besluit gisteren ,,definitief''. Hij ontkende echter dat Bild niet meer welkom was bij reizen van de kanselier. Er moet nu eenmaal worden gekozen, aldus Steg, omdat de kosten hoog zijn en het aantal plaatsen beperkt.