Schokgolf, hockey gaat door

Europese regeringsleiders en politici hebben vanochtend geschokt gereageerd op de bomaanslagen op drie stations in de Spaanse hoofdstad Madrid.

De voorzitter van het Europese parlement Pat Cox sprak over ,,een oorlogsverklaring aan de democratie''. In het Spaans verzocht hij het parlement in Straatsburg om één minuut stilte. In Dublin verklaarde de Ierse premier Bertie Ahern als voorzitter van de Europese Unie dat de ,,timing van deze bommen duidelijk aangeeft dat de verwoesting het grootste moest zijn''. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zei dat Groot-Brittannië ,,zij aan zij'' staat met Spanje. Hij sprak over ,,een verschrikkelijke aanslag op het principe van de Europese democratie''.

In Nederland betuigde koningin Beatrix haar medeleven met de slachtoffers en nabestaanden aan de Spaanse koning Juan Carlos. Premier Balkenende heeft eveens geschokt gereageerd.

In Spanje is het olympisch kwalificatietoernooi hockey vanmorgen `gewoon' voortgezet op het complex van Club de Campo in Noord-Madrid. Een aantal begeleiders, onder wie de Nederlandse bondscoach Roelant Oltmans van Pakistan, had eerder aangedrongen op uitstel. De organisatie besloot echter anders. Voorafgaand aan de kruisfinale tussen België en Groot-Brittannië werd wel een minuut stilte in acht genomen.

De leiding van FC Barcelona heeft er vandaag bij de UEFA op aangedrongen de vier wedstrijden uit te stellen die de vier Spaanse ploegen vanavond zouden spelen in strijd om de UEFA-Cup, uit respect voor de slachtoffers van de aanslag. Barcelona zou vanavond in Glasgow spelen tegen Celtic. FC Valencia had de Europese voetbalbond al eerder gevraagd de UEFA-bekerwedstrijd tegen Gençlerbirligi in Ankara op te schorten. ,,De spelers kunnen zich na de ergste terreurdaad in de Spaanse geschiedenis niet op voetbal concentreren. Op zo'n verschrikkelijke dag staat hun hoofd daar niet naar'', lichtte de club het verzoek toe.