Reisvergoeding gehandicapten

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) gaat onder druk van de Tweede Kamer onderzoeken of gehandicapten toch een iets ruimere vergoeding voor reizen in verband met familiebezoek of naar `andere sociale evenementen' kunnen krijgen. Hij denkt daarbij aan de verhoging van de in te voeren limiet tot 450 kilometer.

Voor gehandicapten die niet per openbaar vervoer kunnen reizen, zouden de grenzen dan worden verhoogd van 700 naar 900 kilometer per jaar. Nu mogen alle gehandicapten nog een onbeperkt aantal kilometers `sociaal' reizen.

Dit bleek gisteren tijdens het eerste deel van het debat dat de Tweede Kamer had met minister Hoogervorst, die zijn zieke staatssecretaris Ross-Van Dorp verving, en staatssecretaris Schultz (Verkeer en Waterstaat) over de beperking van het recht op taxivervoer van gehandicapten. Boze gehandicapten blokkeerden eerder deze week de toegang tot de Kamer uit protest tegen het plan van Ross om grenzen aan het taxivervoer te stellen.

Volgens Hoogervorst was het bedoeling van de uit 1997 daterende regeling voor taxivervoer van gehandicapten door het gehele land dit vervoer als aanvulling op het openbaar vervoer te beschouwen. In de praktijk bleek het bedrijf dat de regeling uitvoerde geleidelijk gehandicapten alleen nog maar per taxi te vervoeren, in plaats van waar mogelijk ook per trein.

Vorig jaar leek het systeem te exploderen: het aantal mensen dat aanspraak op de regeling maakte, steeg met 50 procent, het aantal gedeclareerde kilometers met 70 procent tot ruim 17 miljoen kilometers. De minister weet die stijging onder meer aan het ontbreken van een goede, onafhankelijk indicatiestelling. Die wordt nu ingevoerd.

Hoogervorst zegde de Kamer gisteren al toe af te zien van het plan om begeleiders van gehandicapten die met het openbaar vervoer reizen te laten betalen. Die kunnen gratis blijven meereizen. Ook beloofde de minister zich sterk te maken voor een centraal telefoonnummer dat rolstoelgebruikers kunnen gebruiken om hun reis te regelen.

Het debat wordt vanavond voortgezet.