Real blijft Bayern net de baas in hoogstaand duel

In een hoogstaand duel heeft Real Madrid ten koste van Bayern München de kwartfinales van de Champions League bereikt. Na een 1-1 gelijkspel in Duitsland won Real gisteravond in Madrid met 1-0 dankzij een atletisch doelpunt van de Fransman Zidane. De andere kwartfinalisten zijn AC Milan, Arsenal en AS Monaco. Een dag eerder hadden Chelsea, Deportivo, FC Porto en Olympique Lyon zich gekwalificeerd. De loting voor de kwartfinales vindt morgen plaats.

In het uitverkochte Bernabeu-stadion waren bijna tachtigduizend toeschouwers getuigen van een krachtmeting tussen twee traditionele voetbalgrootheden in Europa. Tegenover het technische, aanvallende voetbal van Real stond het fysieke, tactische voetbal van Bayern. De Duitse kampioen had in München nog het betere van het spel, maar een blunder van doelman Kahn stond twee weken geleden een gunstige uitgangspositie voor de return in de weg.

Real moest het gisteravond stellen zonder de Brazilianen Ronaldo en Roberto Carlos. De laatste was geschorst na een vuistslag in de `heenwedstrijd'. Ronaldo kon door een blessure niet spelen. Het gemis van de topscorer kwam tot uiting in het gebrek aan doelgerichte acties. Het meeslepende duel werd gekenmerkt door strijd en spanning. Het gebrek aan veel scoringskansen werd ruimschoots gecompenseerd door oogstrelende acties van met name Zidane.

De Franse sterspeler, vorig jaar uitgeroepen tot beste voetbaler ter wereld, kreeg bij afwezigheid van Ronaldo een aanvallende rol toebedeeld. Hij assisteerde Raúl in de punt van de aanval. Zidane opende na een half uur de score, door de bal op atletische wijze bij de tweede paal in het Duitse doel te tikken. Een orkaan van geluid barstte los in het stadion, maar het geroutineerde Bayern ging rustig op zoek naar een tegentreffer.

Het was te danken aan doelman Casillas, die in München ook een heldenrol vervulde, dat Real de magere voorprong kon behouden. Hij verrichtte voor rust enkele fraaie reddingen op schoten van de Braziliaan Zé Roberto en de Nederlander Makaay. De laatste schoot de bal na een counter tussen de benen van een Spaanse verdediger. Hoewel het zicht van Casillas belemmerd werd, pareerde hij de gevaarlijke inzet van Makaay schijnbaar moeiteloos. De doelman was even later kansloos bij een schot van aanvaller Pizarro van Bayern, maar verdediger Salgado van Real bracht redding op de doellijn.

Aan de andere kant revancheerde zijn collega Kahn zich voor diens blunder in München. Nadat hij in de Bundesliga afgelopen weekeinde al uitstekend had gekeept tegen Leverkusen, toonde hij gisteravond voor het oog van tientallen miljoenen televisiekijkers dat hij nog lang niet mag worden afgeschreven. De 34-jarige Kahn hield zijn elftal op de been, maar ook hij kon geen verlenging afdwingen. Door de uitschakeling van Bayern is in de Champions League én het UEFA-Cuptoernooi geen Duitse club meer vertegenwoordigd.

Arsenal heeft in navolging van stadgenoot Chelsea probleemloos de kwartfinales van de Champions League bereikt. De koploper van de Premier League was in Londen met 2-0 te sterk voor Celta de Vigo, dat in de eerste ronde van de Champions League nog medeverantwoordelijk was voor de uitschakeling van Ajax. Arsenal had het eerste duel op Spaanse bodem met 3-2 gewonnen. Op Higbury maakte de Franse steraanvaller Henry beide treffers. De Nederlander Bergkamp onderscheidde zich met subtiele passes. Uit zijn geniale voorzet met de buitenkant van de rechtervoet kon Henry voor 1-0 zorgen. Bergkamp kreeg in de slotfase, zoals gebruikelijk bijna, een publiekswissel.

AC Milan plaatste zich ten koste van Sparta Praag. De titelhouder uit Italië won in San Siro met 4-1, nadat het eerste duel in de Tsjechische hoofdstad in 0-0 was geëindigd. Inzaghi scoorde vlak voor rust met een kopbal. Een kwartier na rust zorgde de Tsjechische invaller Jun voor de gelijkmaker. Bij een 1-1 stand zou Milan zijn uitgeschakeld, maar in het laatste half uur bracht de thuisploeg het krachtsverschil tot uiting. De Oekraïense topscorer Sjevtsjenko maakte twee doelpunten, waarna Gattuso de vierde treffer van Milan voor zijn rekening nam.

AS Monaco had genoeg aan een 1-0 thuiszege op Lokomotiv Moskou om zich bij de laatste acht te voegen. In de Russische hoofdstad had de `Franse' ploeg nog met 2-1 verloren. Onder toeziend oog van prins Rainier maakte de Kroaat Prso na een uur het `bevrijdende' doelpunt voor Monaco, dat in de eerste ronde nog te sterk was voor PSV.