Pluk leert rijden in zijn kraanwagen

Pas na het zien van 500 kandidaten vonden de makers van de film `Pluk van de Petteflet' hun Pluk, Janieck. Ex-politica Erica Terpstra debuteert als actrice.

Erica Terpstra, voorzitter van sportorganisatie NOCNSF, gaat de rol van burgemeester spelen in de verfilming van de Annie M.G. Schmidt-klassieker Pluk van de Pettefelet. Dat maakte de producent gisteren bekend bij de presentatie van de cast. De negenjarige Janieck gaat de hoofdrol vervullen, Pluks vriendinnetje Aagje wordt gespeeld door Suzanne (10). Hun achternamen zijn niet vrij gegeven omdat ze daarvoor nog te jong zouden zijn. Verder zijn er rollen Arjan Ederveen als meneer Pen én als de Kluizelaar, Hanneke Riemer (mevrouew Helderder) en Erik van Muiswinkel (majoor).

Producent Burny Bos en regisseur Ben Sombogaart hadden al ruim vijfhonderd jongetjes voorbij zien komen voordat ze Janieck ontdekten. Sombogaart: ,,Pluk moest goed lijken. Bovendien moet het een kind zijn dat sterk in zijn schoenen staat en zichzelf blijft.'' Toen het moeilijk werd om een goede Pluk te vinden, is even overwogen om een animatiefilm of een film met poppen te maken. ,,De kosten waren echter te hoog, en we wisten niet of de warmte van het boek over zou komen in een animatie'', aldus Bos.

Nu zijn nog maar een paar karakters uit het boek vervaardigd als pop, zoals de kakkerlak Zaza en de heen-en-weerwolf. De stemmen komen van onder meer Karin Bloemen en Marc-Marie Huijbregts.

Het decor is verzorgd door Michel de Graaf. ,,Het is gemaakt met een knipoog naar de illustraties van Fiep Westendorp. Alles uit het boek wordt flink aangedikt. Het haar van de Stampertjes bijvoorbeeld wordt gemaakt van echt paardenhaar en staat dan ook alle kanten op.''

Het haar van Janieck is al geverfd en geknipt. De negenjarige heeft ook lessen gekregen om zijn rode kraanwagen te besturen.

De opnames van de film beginnen in mei. In november zou de film in de bioscopen moeten verschijnen.