Overname Crucell van eiwitproducent

Het Leidse biotechnologiebedrijf Crucell, dat vaccins en medicijnen ontwikkelt, neemt het Amsterdamse Chromagenics over. Dat heeft Crucell vandaag bekendgemaakt.

Crucell betaalt in eerste instantie vier miljoen euro voor Chromagenics, maar dat bedrag kan verder oplopen, afhankelijk van toekomstige resultaten.

Chromagenics bezit een technologie voor de productie van eiwitten en antilichamen in genetisch gemanipuleerde zoogdiercellen, een gebied waarin Crucell zich specialiseert. Volgens J. Goudsmit, wetenschappelijk directeur van Crucell, kan de technologie van Chromagenics de kosten van grootschalige eiwitproductie aanzienlijk verlagen. Maar daarvoor zal deze technologie nog wel op sommige punten moeten worden aangepast.

Chromagenics werd vier jaar geleden opgericht, als een spin off van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De UvA was aandeelhouder in deze onderneming, via de Uva Holding. Een deel van het overnamebedrag gaat naar de Uva, maar hoeveel dat is willen de bedrijven niet zeggen.

Dr. Arie Otte, een van de oprichters van Chromagenics, komt tijdelijk in dienst bij Crucell. Hij neemt vijf werknemers van zijn bedrijf mee.

Bij Crucell werken op dit moment 180 mensen. De onderneming leed vorig jaar een verlies van ruim 23 miljoen euro.