Onzekerheid over herstel economie

Na enkele maanden rust op de beurzen lijkt de onzekerheid weer toe te slaan. Beleggers deden vandaag veel aandelen weg omdat ze twijfelen over het herstel van de wereldeconomie. De terreuraanslagen in Madrid maakten de stemming er niet beter op.

De belangrijke beursindices gingen over een breed front omlaag. Op het Damrak bedroeg de daling aan het eind van de ochtend 11 punten (1,8 procent) tot een stand van 343,50 punten. Frankfurt keek tegen een gemiddelde koersdaling aan van liefst 2,8 procent en Parijs leverde 2,2 procent in. Londen verloor 1,7 procent. De IBEX-index in Madrid noteerde een verlies van 1,7 procent, nadat in de Spaanse hoofdstad meer dan honderd doden waren gevallen bij aanslagen.

Beleggers waren ook teleurgesteld over de jongste macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten. Gisteren kregen ze te horen dat het Amerikaanse handelstekort in januari tot een recordbedrag is gestegen. Daar werden ze niet vrolijk van. Daarnaast wil het in de VS ondanks de economische groei niet vlotten met de banengroei.

In de AEX waren koersdalingen te zien die er niet om logen. Zo verloor kantoorartikelenhandelaar Buhrmann meer dan 6 procent tot 7,44 euro. Het bedrijf haalt een groot deel van zijn omzet uit Amerika. De grootste daler was kabel- en telecombedrijf Versatel, dat onlangs in de AEX kwam. De waarde van het aandeel daalde 9 procent en kwam uit op 1,91 euro.

Verder gingen verscheidene technologiebedrijven onderuit, in navolging van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, die dinsdag onder de psychologisch belangrijke grens van 2000 punten sloot. Philips verloor 3,65 procent en automatiseerder Getronics daalde 7 procent. KPN, dat voor 500 miljoen eigen aandelen koopt, was een van de weinige stijgers.

De MidKap-index stond aan het eind van de ochtend op 381,18 punten. Dat is 7,86 punten (2 procent) lager dan het slot gisteren. Ook daar behoorden technogiebedrijven tot de grote verliezers, evenals uitzendorganisaties als Vedior en Randstad.

In Londen werd verzekeraar Royal & Sun Alliances gestraft voor zijn jaarcijfers. Een winstdaling van 38 procent in het afgelopen jaar kwam het bedrijf op een koersverlies te staan van meer dan 12 procent. Frankfurt kende alleen maar dalers.