OM NAAR UIT TE KIJKEN

DANS

Rogie & Company

Rogie & Company viert haar vijftienjarig jubileum met Screamprints, het eerste avondvullende programma dat choreograaf Piet Rogie voor de grote zaal maakt. Monk is een nieuwe solo van Rogie zelf, die een kluizenaar speelt. Echo is een potpourri van Rogies oude werken. Spring is Rogies nieuwe versie van Stravinsky's Le Sacre du printemps. Rogie vindt het offeren van een maagd echter niet meer helemaal van deze tijd. In plaats daarvan gaat zijn Spring over liefde op het eerste gezicht.

Première vanavond in de Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 27 mei. Inl 010-2440968 of www.rogie-company.nl

TONEEL

Carver Toneelgroep Carver maakt Zuur, een verzameling losse scènes over de onmogelijkheid om je lot te veranderen of te ontlopen. In de slotscène krijgen de spelers bijvoorbeeld hun jas niet aan. Vaste spelers Beppie Melissen, Leny Breederveld en René van 't Hof krijgen versterking van gastspeler Joop Admiraal en regisseur Gerardjan Rijnders.

Première 13 maart in de Toneelschuur Haarlem. Tournee t/m 4 september. Inl. 020 6277555 of www.toneelgroepcarver.nl

POP

Obie Trice

Protégé van Eminem debuteerde op diens Shady Records-label met de cd Cheers, waarop hij zijn liefde voor Hollands bier en zijn afkeer van valse tanden verkondigt. Vormgegeven als een bierviltje en geheel gehuld in Heineken-kleuren, is het onfortuinlijk dat Obie Trice met zo'n cd nog niet het megasucces van labelgenoot 50 Cent heeft mogen proeven, want anders zou hij ongetwijfeld in de Heineken Music Hall terecht kunnen. Dr. Dre doet ook mee, al is het de vraag of die er live bij zal zijn.

13 maart 21u Paradiso, Amsterdam, res 020-6264521.

BEELDENDE KUNST

Blue Note De tentoonstelling Blue Note in het Fries Museum gaat over `schilderkunst, de kleur blauw en de blues', zoals de ondertitel vermeldt. Maar het is vooral een expositie over het Friese expressionisme met werk van onder anderen Gerrit Benner, Ton Bouchier, Klaas Koopmans, Jan Roos en Freark van der Wal.

`Blue Note', Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. 13 maart t/m 31 mei. Di-zo 11-17 u. Inl. www.friesmuseum.nl

MUZIEK

Hohe Messe

De beroemde Britse dirigent John Eliot Gardiner is terug in het Amsterdamse Concertgebouw voor het dirigeren van de Hohe Messe, een van de absolute topwerken van Bach. Uitvoerenden zijn het Monteverdi Choir en de English Baroque Soloists. De vocale solisten worden door Gardiner gerecruteerd uit het koor, zoals Bach destijds ook deed.

Hohe Messe: 18 maart 20u15 Concertgebouw Amsterdam, res 020 6718345

THEATERSHOW

De Bonte Dinsdagavondtrein Het populairste radio-amusementsprogramma van de jaren `30, `40 en `50 staat model voor een theatershow van het in documentair toneel gespecialiseerde gezelschap Toetssteen, ditmaal versterkt door een twaalfkoppig dansorkest. Over de ontdekking van het komische duo Snip & Snap en andere radioberoemdheden uit die tijd, maar ook over de vraag wie er doorwerkte in de oorlog.

Première 11 maart Engelenbak, Amsterdam, aldaar t/m 27 maart. Inl 020-6266866, www.toetssteen.nl