Noodplan Antillen tegen misdaad

De Antilliaanse regering wil de noodtoestand uitroepen om de stijgende criminaliteit het hoofd te bieden. Ze heeft Nederland hierbij om hulp gevraagd; de Nederlandse marine zou de bewaking van de kust van Curaçao moeten uitbreiden.

Het verzoek aan Nederland maakt deel uit van een breed plan van aanpak tegen de criminaliteit op het eiland, dat de Antilliaanse minister van justitie B. Komproe gistermiddag bekendmaakte. Voor bepaalde plaatsen zijn een samenscholingsverbod en intensieve politiecontroles afgekondigd.

Directe aanleiding voor het plan van aanpak tegen de criminaliteit is een afrekening in het criminele circuit van afgelopen weekeinde. Met een semi-automatisch geweer werd op een groepje mannen geschoten. Twee mannen overleden, vier raakten gewond en één zwaargewond.

Eerder dit jaar trok het St. Elizabeth Hospitaal, het grootste ziekenhuis op Curaçao, aan de bel. Doordat er zoveel afrekeningen zijn, ligt de intensive care vol met slachtoffers van schietpartijen. Enkele niet-criminele patiënten zijn overleden omdat er voor hen geen plaats was op die afdeling.

Een van de redenen voor de toename van criminaliteit op Curaçao is de zogenoemde 100-procentscontrole op Schiphol. Dat houdt in dat alle bagage van reizigers uit de Antillen doorzocht wordt op aanwezigheid van drugs. Daardoor kan de cocaïne die aankomt op het eiland lastiger worden uitgevoerd. Tussenhandelaren kunnen daardoor niet meer aan hun verplichtingen jegens de grotere drugsbazen voldoen en moeten op een andere manier aan geld komen om niet te worden geliquideerd.

De Nederlandse minister van Justitie Donner berichtte deze week de Tweede Kamer over het succes van de intensieve controles. Volgens hem worden op de luchthaven Schiphol bijna geen drugs meer gevonden.

Sinds januari vinden op Curaçao, dat 130.000 inwoners telt, dagelijks gemiddeld tien overvallen plaats, zo bracht de oppositiepartij PAR (Partido Antia Restrukturá) vorige week tijdens een Statendebat naar voren. Het cijfer werd door de Antilliaanse minister van Justitie niet tegengesproken. Bij de overvallen wordt vaak veel geweld gebruikt.

Waar de criminelen die door de geïntensiveerde opsporing worden aangehouden moeten worden opgesloten is niet duidelijk. De plaatselijke gevangenis zit vol.

    • Marjo Nederlof