Laatste dochter Walt Disney sluit zich aan bij critici Eisner

De roep om Michael Eisners vertrek bij de Walt Disney Company is weer iets luider geworden. Walts enige nog levende dochter Diane heeft zich aangesloten bij het koor van aandeelhouders dat vorige week massaal zijn ongenoegen kenbaar maakte tijdens de aandeelhoudersvergadering van het concern.

,,Het is tijd om te gaan voor Eisner. Disney heeft nieuw management nodig'', aldus de 70-jarige Diane Disney Miller, die is getrouwd met Ron Miller, een voormalige topman van Disney, in de Los Angeles Times. Diane volgt daarmee het voorbeeld van haar neef Roy Disney, die een protest op gang bracht toen hij drie maanden geleden uit de raad van commissarissen stapte uit onvrede over Eisners bijna twintigjarige bewind.

Diane Disney, die al in 1980 al haar geërfde aandelen verzilverde, staat niet op goede voet met Roy, die in de jaren tachtig meehielp haar man opzij te zetten voor Eisner. Overigens maakt ze zich de meeste zorgen over het vijandige bod van kabelbedrijf Comcast, dat naar verwachting binnenkort met een nieuw bod komt.

Eisner heeft als kniebuiging naar de dissidente aandeelhouders zijn voorzitterschap van de raad van commissarissen opgegeven, maar velen vinden dat ontoereikend. Enkele machtige institutionele beleggers vinden dat hij moet aftreden als uitvoerend topman. Eisner zelf onderhandelt momenteel om zijn salaris van 1 miljoen dollar per jaar te behouden, ondanks zijn gewijzigde functie. Zijn contract loopt af in 2006.

Roy Disney en zijn compagnon Stanley Gold, eveneens een voormalige commissaris, onderzoeken of zij juridische stappen kunnen ondernemen tegen Eisner. Bijvoorbeeld door de raad van commissarissen aan te klagen wegens gebrekkig toezicht, aangezien zij het protest van aandeelhouders grotendeels naast zich neer hebben gelegd, of openheid van zaken te eisen over hoe de raad tot zijn beslissingen komt. De meest voor de hand liggende manier om verandering af te dwingen bij Disney's topmanagement is door alternatieve commissarissen voor te dragen. Zoiets gebeurt doorgaans tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, maar eventueel kan bij uitzondering een speciale, eerdere, vergadering worden belegd.

Bob Iger, de tweede man onder Eisner, dreigt intussen ook mee te worden getrokken in de crisis bij het bedrijf. Gold hij aanvankelijk nog als eventuele opvolger van Eisner, nu wordt hij steeds meer gezien als diens lakei, die over onvoldoende capaciteiten beschikt om een entertainmentimperium van bijna 30 miljard dollar te runnen.

,,Er heerst nog net geen paniek'', zegt een Disney-werknemer bij de uitgang van het Walt Disney-complex in Burbank, bij Los Angeles. ,,Eisner stuurt ons bijna dagelijks e-mails waarin hij volhoudt dat alles bij het oude blijft, maar dat geloven wij allang niet meer.''