`Jules Deelder is groter dan de Euromast'

In november wordt Jules Deelder zestig jaar. Gisteravond was er ter zijner ere al een feestavond met optredens van collega's en vrienden.

Het vervroegde verjaardagsfeestje van Jules Deelder werd gehouden in Hotel New York in Rotterdam. De auteur, acteur, dichter, schrijver, performer en nachtburgemeester van Rotterdam werd heerlijk vertroeteld. Om te beginnen was er een themanummer van literair tijdschrift Passionate. Deze uitgave 'van, voor en over' Deelder, met bijdragen van een groot aantal dichters en schrijvers, werd gisteravond uitgereikt. Simon Vinkenoog, Martin Bril, Bart Chabot, Daniël Dee en Benjamin Herman & band traden op, net als J.A. Deelder zelf. In de toespraakjes werd Deelder alle lof toegezwaaid, in een mate die grensde aan verheerlijking. ,,Maar dat is toch terecht'', reageerde Deelder. ,,En het is allemaal oprecht, dus ik vind het prima.''

Vier ruimtes van Hotel New York vormden een stijlvol decor voor de optredens. Deelder zelf was vooral op één plek: in de Balszaal, waar tv-presentator Wilfried de Jong de een na de andere gast op het podium liet komen. Deelder droeg zijn gedicht Rotown Magic voor, met regels als: ,,Rotterdam is niet romantisch/ heeft geen tijd voor flauwekul/ is niet vatbaar voor suggesties/ luistert niet naar slap gelul''. Vervolgens volgden er vertalingen van het gedicht in het Italiaans en Koerdisch. De Drentse versie, voorgedragen door Deelder, leverde een klungelige mengelmoes van twee accenten op.

Het publiek was het over één ding eens: Deelder is geweldig. Er werd gelachen en geapplaudisseerd, het hardst wanneer het feestvarken iets zei. Schrijver en goede vriend Bart Chabot sprak het hartstochtelijkst over Deelder: ,,Ik hou van hem. Hij is groter dan de Euromast.''

Passionate stemde met die woorden in en schonk Deelder een zogenaamd `Nood-eredoctoraat'. Passionate strijdt al jaren voor een letterenfaculteit in Rotterdam, tot nu toe zonder succes. De `Nood-faculteit Letteren Rotterdam' is opgericht om dit te compenseren. Deelder was `sprakeloos' en las als dank Rotown Magic voor in het Frans.

Zestig jaar is een flinke leeftijd, maar Deelder zegt nergens last van te hebben. ,,Ik leef met de dag en ben geen tobber. Ik voel me daardoor echt geen zestig.'' Plannen zijn er genoeg, vertelde manager Rinus Mieremet. Optreden op theaterfestival De Parade, met Kamagurka, een nieuwe dichtbundel, onder de titel Zonder dollen, de derde cd in de serie Deelder draait en, voor het eerst, een boek met eigen tekeningen.

Oud-spelers van Sparta waren aanwezig om hun respect te betuigen aan hun beroemdste supporter. Op het podium staken ze grijs en bejaard af naast Deelder, hoewel het leeftijdsverschil niet enorm kan zijn geweest. Ze hingen Deelder een Sparta-vlag om zijn schouders en gaven hem een bal en een Sparta-stropdas. Een das omdoen is tegen zijn principes in, maar hij beloofde hem te zullen dragen als Sparta kampioen wordt. Ter afsluiting zong de dichter nog het clublied.

Hoe diep de liefde voor Rotterdam zit, was hoorbaar toen Deelder vertelde dat zijn dochter Arie naar Amsterdam wil verhuizen. ,,Ze is vrij om dat te doen, en dan zullen we wel eens zien of ze het naar haar zin heeft.'' Het sarcasme klonk niet gespeeld.

    • Lotte de Wit