Het Beeld

De geur van liederlijkheid heeft altijd aan het Boekenbal gekleefd. Gewone stervelingen stellen zich de Nederlandse Parnassus terecht voor als een champagne-orgie voor bohémiens, die al rond middernacht beginnen de feestversiering onder de arm te nemen.

Het tafereel dat RTL Boulevard gisteravond vertoonde riep vertrouwde herinneringen op aan kunstenaars- of studentensociëteit. De beelden waren gekocht van de regionale zender AT5, die deze vlak daarvoor in het eigen programma Kort Amsterdams had vertoond. Het betrof een vechtpartij met Boulevard-presentator Beau van Erven Dorens. Zuchtend en enigszins beschaamd gaf Beau een toelichting bij zijn vuistslag.

Twee ettertjes van het studentenblad Propria Cures, ook nog eens gekleed in het spuugpak dat Beau aan zijn eigen corpstijd moet hebben herinnerd, zaten hem al een tijdje te fokken: bekende-Nederlandertje-pesten, je kent dat wel. Van het een kwam het ander, beetje duwen en trekken, en toen die ene gast hem uitlachte, viel er zomaar ineens een rake klap.

AT5 deed goede zaken, want iets later zagen we dezelfde beelden in SBS Shownieuws. Inmiddels waren het twee klappen geworden, waarvan er een Beau's ervaring in het sociëteitsgevecht verried: net doen of je wegloopt, en dan en passant naar de andere kant uithalen.

Shownieuws had het aan de stok met een andere prominente lor. Verslaggeefster Sandra Ewalds vroeg aan Jan Mulder: ,,Jij zoent graag? Maakt niet uit met wie?'. Tsja, dan vraag je er ook om. Mulder moest de vragenstelster wel plat op de bek pakken, en daarmee doorgaan toen ze er niet van gediend bleek. ,,Ook niet voor het filmpje?', riep de columnist haar verontwaardigd na.

Een nieuwe ontwikkeling is slechts dat ook daar waar de grachtengordel onder elkaar is, de camera's genadeloos toeslaan. En dat betrokkenen in hun eigen dagelijkse programma onsportief gevonden zouden worden, als ze niet datgene lieten zien waar ze anderen op proberen te betrappen. Mulder in Barend & Van Dorp: ,,Je weet toch hoe het gaat op het Boekenbal? Bij binnenkomst staan zes cameraploegen klaar met scenario's voor dit soort toneelstukjes.' Ergo: het is de schuld van de media.

Dat vond ook Beau van Erven Dorens. Tegen de cameraman van het NOS Journaal die zijn verwijdering vastlegde, riep Beau, dreigend op hem toelopend: ,,Weg met die kutcamera, want ik ram je in elkaar. Snap je dat? Klootzak!'

Overal ter wereld registreren camera's hufterig gedrag. Zoals de op internet circulerende beelden uit een Amerikaanse Apache-helikopter in Irak, die Netwerk (NCRV) gisteren aan deskundigen in het oorlogsrecht en PvdA-buitenlandwoordvoerder B. Koenders liet zien. Het leek wel een computerspelletje. In de nacht worden drie verdachten in het vizier genomen en aan flarden geschoten. Een vierde beweegt zich nog: ,,Roger! He's wounded. Hit him!', zegt de commandant. Klabam!

Een woordvoerder van het Pentagon heeft de beelden bestudeerd en meent dat de media de zaken uit hun verband rukken. Weg met die kutcamera, snap je dat?

Gerectificeerd

Het Beeld

In de televisierubriek Het Beeld (11 maart, pagina 27) wordt een samenvatting gegeven van een incident tijdens het Boekenbal, die grotendeels gebaseerd is op het verslag in RTL Boulevard van een van de betrokkenen, televisiepresentator Beau van Erven Dorens. De verwijzing naar redacteuren van het studentenblad Propria Cures komt uit een andere bron en is onjuist.

    • Hans Beerekamp