Heijmans schrapt 150 banen

Bouwbedrijf Heijmans schrapt deze en volgende maand 150 banen bij zijn onderdeel wegenbouw. Oorzaak is volgens het bedrijf de slechte markt voor het aanleggen van kabels en leidingen. Vorig jaar verdwenen er ook al 213 banen bij de infrastructuur- en wegenbouwactiviteiten van Heijmans. De bouwer praat met de vakbonden over een sociaal plan.

Dat heeft Heijmans vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers. Gisteren maakte ook branchegenoot VolkerWessels bekend banen te schrappen bij zijn onderdeel infrastructuur.

Heijmans zag de winst vorig jaar met eenderde teruglopen tot 60 miljoen euro. De omzet steeg, door overnames, met 8 procent tot 2,6 miljard euro. De nettowinst werd negatief beïnvloed door eenmalige posten, zoals een voorziening van 15 miljoen euro voor een boete van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) voor deelname aan de bouwfraude, een voorziening voor leegstaande kantoren van 9 miljoen euro en reorganisatielasten van 14 miljoen euro.

De winst voor rente en belastingen daalde van 134 tot 97 miljoen euro. Voor 2004 verwacht Heijmans dat dit resultaat, afgezien van eventueel nog op te leggen NMa-boetes, op hetzelfde niveau zal liggen als vorig jaar. De nettowinst zal ,,belangrijk lager'' uitkomen door hogere belastingen.