Goede zet van Psion

Op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van IT-bedrijf Psion op 13 maart zal de spanning hoog oplopen. De grootste aandeelhouder wil de verkoop van het belang van 31 procent in software-ontwikkelaar Symbian aan Nokia tegenhouden en de dochteronderneming naar de beurs brengen. De op één na grootste aandeelhouder, tevens de topman van Psion, zal vóór de verkoop stemmen.

De twee kampen verschillen van mening over de vraag of een beursgang mogelijk is. Maar het werkelijke twistpunt betreft de prijs die Psion voor zijn belang in Symbian zal ontvangen. Door de verkoop tegen te houden hopen de dissidenten Nokia tot een hoger bod te verleiden of de hele zaak op de lange baan te schuiven. De meeste analisten verwachten dat Symbian dit jaar voor het eerst winst zal maken. Het is mogelijk dat

het aandeel dan in waarde zal

stijgen. De aandeelhouders hoopten op een hoger bod, want de koers is met 35 procent gedaald sinds de aankondiging van de verkoop.

Toch zijn er drie zaken die het onwaarschijnlijk maken dat het management het pleit verliest. De geboden prijs mag dan niet geweldig zijn, maar is ook niet volkomen onredelijk. Symbian zal volgens beursmakelaar Nomura een operationele winst verwezenlijken van 22 miljoen pond. Als dezelfde omrekeningsfactor voor de bedrijfswaarde wordt toegepast als bij ARM Holdings, een

vergelijkbaar bedrijf, komt de waarde van het belang van Psion overeen met de hoogte van Nokia's bod.

In de tweede plaats kon het voor Psion wel eens moeilijk worden om méér uit het vat te halen. Toen Psion en Nokia vorig jaar Motorola uitkochten, waardeerde de overnameprijs Symbian op 300 miljoen pond. Minder dan zeven maanden later ligt de impliciete waarde van Symbian 45 procent hoger. Nokia zou waarschijnlijk weigeren méér te betalen.

In de derde plaats is uitstel aanlokkelijk, maar riskant. Symbian heeft zich een aantrekkelijke positie verworven op de markt voor software voor 'slimme' mobieltjes, maar concurrenten als Microsoft zitten niet stil. Om die dreiging het hoofd te bieden zullen zij dus in de verleiding komen om de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling te verhogen.

Kortom: nu er een redelijk bod is gedaan en er aanzienlijke risico's kleven aan het vasthouden van het belang, moeten de Psion-aandeelhouders het besluit steunen om de aandelen te verkopen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Robert Cyran