Generaals Kroatië zelf naar tribunaal

De Kroatische generaals Ivan Cermak en Mladen Markac hebben zich vandaag bij het Joegoslavië-tribunaal gemeld. Volgens de aanklacht die afgelopen maandag is gepubliceerd, namen de twee deel aan een `criminele organisatie' met het doel de Servische bevolking te verdrijven uit de Krajina. Daarbij zijn oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid begaan.

Vóór hun vertrek uit Zagreb vanmorgen herhaalden de twee generaals buiten dienst dat zij niet schuldig zijn. Markac (48) en Cermak (54) zijn aangeklaagd wegens hun rol bij de verovering van de Krajina van de Kroatische Serviërs door het leger van president Tudjman van Kroatië in 1995. Zo'n 160.000 etnische Serviërs, die al generaties lang in Kroatië leefden, werden toen verdreven. Achtergebleven Serviërs werden vermoord. Cermak was commandant van Knin, hoofdstad van de `Servische republiek Krajina' na de verovering in 1995. Markac was commandant speciale politie van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De komst van de generaals geldt als een tegemoetkoming van de Kroatische premier Sanader aan het VN-hof. Samenwerking met het hof is voorwaarde om kandidaat-lid van de EU te worden en toetredingsonderhandelingen te kunnen beginnen. Sanader noemde vanmorgen een aantal onderdelen van de aanklacht ,,onacceptabel'', maar die zullen in de rechtszaal worden besproken. De verwachting is dat Cermak en Markac op korte termijn worden voorgeleid. Zij zullen waarschijnlijk hun onschuld bepleiten, waarna zij weer naar huis worden gestuurd in afwachting van hun proces.