`Geld zorg niet fout besteed'

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft niet de indruk dat de extra miljarden die de afgelopen jaren in de zorgsector zijn gestoken, allemaal verkeerd zijn besteed. Wel blijkt dat de verantwoording van wat er met dat geld gedaan is, ondermaats is en weinig transparant, zodat onduidelijk is of dat geld ook doelmatig is besteed.

De minister zegt dit in reactie op het bericht dat uit een eerste verkenning van de onderzoekscommissie van de Tweede Kamer heeft geleerd dat het niet mogelijk blijkt te achterhalen hoe dat geld precies is besteed. De commissie werd vorig jaar ingesteld voor onderzoek naar de 15 miljard euro die er sinds 1994 extra in de zorg zijn gestoken. De commissie zou daarom hebben besloten met haar werkzaamheden voortijdig te stoppen. Volgende week publiceert zij haar bevindingen.

Volgens de minister is het wel duidelijk dat er nog flink gesleuteld moet worden aan de manier waarop in de zorg activiteiten worden geregistreerd en verantwoord. Ook kan, zo meent Hoogervorst, veel nog aanzienlijk doelmatiger worden gedaan.

Ingewijden schatten dat op de wat langere termijn de efficiency in de zorg zeker nog met een tien procent kan stijgen, een opvatting die Hoogervorst deelt. Dit zou, gezien de omvang van het huidige zorgbudget, neerkomen op een besparing met ruim vier miljard euro.