GALERIESELECTIE

CARLOS AMORALES

De uit Mexico afkomstige Carlos Amorales was afgelopen zomer een van de vijf kunstenaars die Nederland vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië. Met zijn installatie Flames Shoe Maquiladora liet hij het publiek toen ervaren hoe het was om in een Mexicaanse `sweatshop' te werken. Voor zijn nieuwste werk, Origami Bomb, maakte Amorales gebruik van een vorm van oorlogspropaganda: het uitstrooien van pamfletten. Alleen bevatten de origamivelletjes die hij vanuit een vliegtuig boven Mexico City losliet geen politieke boodschap, maar instructies voor het vouwen van een kikker. Een dia-installatie laat de verwonderde reacties zien van de inwoners van de stad.

Origami Bomb, dia-installatie van Carlos Amorales. Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. T/m 10 april, di t/m vr 11-18u.

LISA HALLER BAGGESEN

De schilderijen van Lisa Haller Baggesen, twee jaar geleden winnaar van de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst, tonen scènes uit het persoonlijk leven van de kunstenaar. Op haar tentoonstelling Stories for boys, gelijktijdig te zien in Galerie De Praktijk en Galerie ROOM, toont Baggesen voor het eerst haar tekeningen. Hoofdrolspeler in de stripachtige voorstellingen is haar vierjarige zoon Adam, die met speelgoedkrokodil zijn vader te lijf gaat.

Stories for boys, tekeningen van Lisa Haller Baggesen. Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. 13 maart t/m 14 april, di t/m za 13-18u. Galerie ROOM, Hartenstraat 7, Amsterdam. 13 maart t/m 11 april, za en zo 13-17u.

LAUREN GREENFIELD

Met de fotoserie Growing up in the shadow of Hollywood' toonde de Amerikaanse fotografe Lauren Greenfield ons enkele jaren geleden een overrompelend beeldverhaal over de jongerencultuur in Los Angeles. Voor haar nieuwe serie Girl Culture richtte ze haar camera uitsluitend op vrouwen. De kleurenfoto's bieden een kijkje in het leven van Amerikaanse tieners en jonge vrouwen, die allemaal lijken te dromen van een carrière als fotomodel of actrice. Voor haar voyeuristische foto's volgde Greenfield hen tot in de zonnestudio's en pashokjes.

Girl Culture, foto's van Lauren Greenfield. Reflex Modern Art Gallery, Weteringschans 79a, Amsterdam. 13 maart t/m 19 april, di t/m za 11-18u.

THOM HOFFMAN

Life/Time is de eerste overzichtstentoonstelling van Thom Hoffman, de acteur die sinds 1991 als professioneel fotograaf werkzaam is. Zijn eerste serie Bollywood, over filmstudio's in Bombay, maakte hij in opdracht van Nieuwe Revu. Later richtte hij zich vooral op portretfotografie, bijvoorbeeld van schrijvers in opdracht van de boekenbijlage van NRC Handelsblad. Kenmerkend voor Hoffmans portretten zijn de soberheid, het stemmige zwart-wit en het schijnbaar intieme contact met de geportretteerden.

Foto's van Thom Hoffman. Melkweg Galerie, Lijnbaansgracht 234a, Amsterdam. 11 maart t/m 12 april, wo t/m zo 13-20u.

ERIK PAPE

In zijn schilderijen houdt Erik Pape zich al jaren bezig met Parijs. Maar stadsgezichten in de traditionele zin des woords kun je zijn werken niet noemen. Het zijn eerder een soort `verinnerlijkte beelden', waarin ook herinneringen aan geluiden of ontmoetingen een rol spelen. Zijn nieuwe schilderijen gaan over Place Stalingrad, dat gedomineerd wordt door een bovengronds metrostation. Donkere verfpartijen geven de bomen en begroeiing weer, terwijl in het hart van de voorstellingen de ijle contouren van het metroviaduct te zien zijn.

Schilderijen van Erik Pape. Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag. 14 maart t/m 11 april, wo t/m za 12-18u.

EN VERDER

Foto's van Luisa Lambri t/m 20 maart in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterfgdam; schilderijen van Ed Gebski t/m 10 april bij Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam; schilderijen van Ad Gerritsen t/m 10 april in Galerie Wansink, Neerstraat 76, Roermond; stoelen en tafels van Lily van der Stokker t/m 18 april bij VIVID Vormgeving, William Boothlaan 17a, R'dam; schilderijen van Daniel Verkerk t/m 10 april in Galerie NoName, Hoogstraat 32, Rotterdam.