Dokkum krijgt vertrekcentrum

Het Friese Dokkum krijgt een vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Het is het eerste bestaande opvangcentrum van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) dat hiertoe is aangewezen. Volgens een woordvoerder van het COA moeten er deze zomer 1.000 tot 1.500 opvangplaatsen beschikbaar zijn voor uitgeprocedeerde asielzoekers, het liefst verspreid over het land. In het opvangcentrum in Dokkum, dat in 2005 zou worden gesloten maar nu tot 2007 open blijft, kunnen naar verwachting 300 asielzoekers terecht. Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) wil de komende drie jaar 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers uitzetten, die voor 1 april 2001 Nederland zijn binnengekomen. Asielzoekers die dit weigeren of die zelf niet aan de benodigde papieren kunnen komen worden naar een vertrekcentrum overgebracht.