CDA: aanpak illegale arbeid

Het CDA eist dat de Arbeidsinspectie meteen ingrijpt bij het bedrijf Dutch Fresh Foodservice dat volgens tuinders op grote schaal Poolse arbeidskrachten illegaal aan het werk heeft.

Door de fraude is de Nederlandse schatkist de laatste jaren al miljoenen euro's aan premies misgelopen, zegt het Kamerlid Verburg (CDA). Zij zegt ,,zeer geschrokken'' te zijn van de fraude in vooral Noord-Brabant en Limburg met zeker 2.500 Poolse arbeiders die illegaal in Nederland verblijven. Ze heeft staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken) om opheldering gevraagd.

De Polen zouden vooral ingezet worden in sectoren waar onder meer met coniferen, aardbeien of asperges wordt gewerkt. Het frauderende bedrijf zou deze producten al opkopen op het moment dat ze nog in de grond zitten, waarna ze doorverkocht worden aan een Pools bedrijf. Dat laat ze uit de grond halen door Poolse werknemers die zonder papieren in Nederland aan de slag gaan, waardoor hier geen sociale premies of loonbelasting worden afgedragen.

Verburg zegt niet te begrijpen waarom de Arbeidsinspectie niet eerder heeft ingegrepen. Volgens haar heeft die dienst juist extra geld gekregen voor een betere opsporing van fraude.

Ook de PvdA is geschrokken. Kamerlid Bussemaker heeft donderdag schriftelijke vragen gesteld aan Rutte en staatssecretaris Wijn (Financiën).

De Arbeidsinspectie ontkent ten stelligste dat er niets is gebeurd om het bedrijf aan te pakken. Volgens een woordvoerster zijn er al verschillende keren processen-verbaal uitgedeeld, maar verzet het bedrijf zich met allerlei juridische mogelijkheden. Bij een zaak is doorgeprocedeerd tot aan de Hoge Raad waar het bedrijf in het ongelijk is gesteld. Door de juridische vertraging kon de illegale constructie wel steeds in stand blijven.

Volgens de woordvoerster stuit de Arbeidsinspectie vaker op deze constructie bij tuinders, maar gaat het in dit geval om ,,een van de hardnekkigste''. Vanaf volgend jaar zijn er meer mogelijkheden om dergelijke bedrijven aan te pakken, omdat de inspectie dan meteen boetes kan opleggen.

Een woordvoerder van LTO Nederland noemt de omvang van de fraude ,,verrassend''. De manier van belastingontduiking is echter allerminst nieuw. ,,Dit soort constructies zijn al jaren bekend.'' Volgens de land- en tuinbouworganisatie bestaat er geen juridische duidelijkheid. ,,De ene keer rolt er een veroordeling uit. De andere keer niet, als bedrijven bijvoorbeeld met Polen werken die ook een Duits paspoort hebben.''

Het kabinet maakt binnenkort bekend welke sectoren in Nederland werknemers uit de nieuwe EU-landen in dienst mogen nemen na de toetreding van deze landen tot de EU. De LTO wil dat de tuinbouw tot deze sectoren gaat behoren.