Bouw tijdelijk in leiding van Swiss

President-commissaris P. Bouw wordt tijdelijk bestuursvoorzitter van de noodlijdende Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss. Hij volgt A. Dosé op, die opstapt. Dat heeft de maatschappij gisteren bekendgemaakt.

Bouw was van 1991 tot 1997 bestuursvoorzitter van KLM en vormde in 2001 als president-commissaris de restanten van het failliete Swissair en dochtermaatschappij Crossair om tot Swiss. De luchtvaartmaatschappij heeft het sindsdien onverminderd moeilijk gehad en moest vorig jaar de vloot met 40 procent inkrimpen en 3.000 van de 9.000 werknemers ontslaan, naar eigen zeggen om te kunnen overleven.

Swiss is nog altijd verliesgevend. In de eerste negen maanden van vorig jaar leed de maatschappij een verlies van 609 miljoen Zwitserse franc (388 miljoen euro), tegen 582 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet daalde in die periode met 4 procent tot 2,6 miljard Zwitserse franc (1,7 miljard euro).

Het vertrek van Dosé houdt geen verband met de negatieve resultaten, maar met het strafrechterlijke onderzoek van de Zwitserse justitie naar de dood van 24 passagiers bij het neerstorten van een vliegtuig nabij Bassersdorf in Zwitserland. Dat was een toestel van de toenmalige Swissair-dochter Crossair, waar Dosé in die tijd bestuursvoorzitter was. In een verklaring zegt Swiss de ,,beschuldigingen, persoonlijke aanvallen en voorbarige veroordelingen'' van de afgelopen weken aan het adres van Dosé ,,af te keuren''.

Bouw blijft in de periode dat hij als bestuursvoorzitter de dagelijkse leiding van Swiss op zich zal nemen tevens aan als president-commissaris. Wel heeft Swiss Walter Bosch benoemd tot tweede vice-voorzitter van de raad van commissarissen benoemd, om Bouw te ondersteunen bij zijn taken als commissaris.

Volgens Swiss zal Bouw de eerder ingezette koers van Swiss voortzetten. Dosé is er volgens het bedrijf in geslaagd de dalende trend in de resultaten van Swiss te keren. In januari meldde Swiss dat vorig jaar de grens van 10 miljoen vervoerde passagiers is overschreden. De bezetting van de vliegtuigen kwam in het vierde kwartaal op 75 procent, een stijging van 4 procent.