Beursherstel stuwt winst van Fortis op

De Belgisch-Nederlandse financiële instelling Fortis heeft vorig jaar de winst verviervoudigd tot 2,2 miljard euro. Dit komt vooral door het sterk verbeterde klimaat op de financiële markten.

Het netto operationele resultaat, gecorrigeerd voor beleggingsresultaten, steeg met 3 procent naar 1,98 miljard euro. Bestuursvoorzitter A. van Rossum zei vanochtend dat dit resultaat ,,behoudens onvoorziene omstandigheden'' dit jaar wederom zal stijgen. Een jaar geleden onthield Fortis zich van een winstprognose wegens de onzekerheid op de financiële markten.

De bank- en verzekeringsinstelling verlaagde de kosten vorig jaar met 1 procent. Het aantal arbeidsplaatsen verminderde de afgelopen twee jaar met 11 procent, voornamelijk bij de bankdivisie. Vorig jaar verdwenen 2.200 banen bij Fortis, het jaar ervoor 2.500 banen. Volgens financieel directeur G. Mittler heeft de sanering tot nu toe ,,geen enkele onrust'' onder het personeel veroorzaakt. ,,Wij zijn al sinds 1998 bezig met het integreren van zeven banken. Dit is een langlopend proces'', lichtte Mittler vanochtend toe.

Fortis hoefde vorig jaar minder voorzieningen te treffen voor uitstaande kredieten.

Bij het verzekeringsbedrijf profiteerde Fortis van tariefsverhogingen bij schadepolissen. Daarnaast werd er minder geclaimd. In Nederland verkocht Fortis minder verzekeringspolissen, maar verbeterde het rendement erop. In België verkocht Fortis meer levensverzekeringen.

Het aandeel van producten waarbij rendement wordt gegarandeerd aan de afnemers, liep terug. Bovendien werden de toegezegde garanties versoberd. De relatief lage rente geeft verzekeraars een beleggingsprobleem voor de producten waarop zij te veel rendement hebben beloofd. Fortis heeft in het verleden verzekeringsproducten verkocht waarop het gegarandeerde rendement boven de 4 procent lag. ,,Daar hebben wij in een later stadium grote voorzieningen voor getroffen'', zegt Mittler.

Volgens de financieel directeur boekt Fortis op zijn beleggingen voor de lange termijn een rendement dat ,,substantieel boven de 5 procent'' ligt. Het aandeel Fortis noteerde rond het middaguur 1,3 procent lager op 18,42 euro. Daarmee deed het aandeel het beter dan de AEX-index, die 2,7 procent lager stond.

Fortis is in Nederland vooral bekend van de merken Fortis Bank, Amev en Stad Rotterdam verzekeringen.