Bates daagt Chelsea voor rechter

Ken Bates heeft zijn voormalige club Chelsea wegens contractbreuk voor de rechter gedaagd. Dat heeft de Londense voetbalclub gisteren bevestigd. Bates stapte begin deze maand na 22 jaar op als voorzitter van de huidige nummer twee van de Premier League, die dinsdag ten koste van VfB Stuttgart doordrong tot de kwartfinales van de Champions League.

Bates heeft de rechter verzocht om hem drie miljoen euro toe te wijzen, ter compensatie van zijn voortijdige vertrek. Bij de verkoop van zijn club, afgelopen zomer aan de Russische miljardair Roman Abramovitsj, tekende de inmiddels 72-jarige zakenman een tweejarig contract als voorzitter. Na die periode zou hij erevoorzitter voor het leven worden. Hij werd in februari echter vervangen als voorzitter door de Amerikaanse jurist Bruce Buck.

Hoewel in Bates' contract niet over salariëring werd gesproken, ontving Bates een vergoeding voor zijn representatieve verplichtingen en reiskosten ter hoogte van 300.000 euro per jaar. Zijn invloed nam de laatste maanden sterk af. Zo schreef hij niet langer de voorbeschouwingen in het programmablad van Chelsea, en was hij niet aanwezig op de elftalvlucht van Chelsea naar Stuttgart voor de eerste wedstrijd in de achtste finales van de Champions League.

De oud-voorzitter raakte langzaam maar zeker gebrouilleerd met zijn club, die sinds de entree van de puissant rijke Abramovitsj door critici gekscherend Chelski wordt genoemd. Vooral het aantrekken van Peter Kenyon, afkomstig van aartsvijand Manchester United, als directeur van Chelsea FC was tegen het zere been van de markante maar rechtlijnige voorman, die regelmatig uitviel naar supporters, journalisten en collega's.

Bates had recht van spreken, vonden velen die Chelsea een warm hart toedragen. Hij redde de club immers twintig jaar geleden van een bankroet. Hij kocht The Blues, toentertijd een noodlijdende club in de tweede divisie, voor het symbolische bedrag van één Engelse pond, en transformeerde de club tot een winstgevende onderneming. In de zomer van 2003 verkocht hij 50,09 procent van de aandelen aan Abramovitsj. De Rus betaalde daar 42,8 miljoen euro voor en nam tevens de schuldenlast van 140 miljoen euro over.

In een verklaring zegt een woordvoerder van Chelsea zich van geen kwaad bewust te zijn. ,,Wij hebben Ken Bates altijd met respect behandeld en zijn onze verplichtingen nagekomen. De heer Bates heeft zelf zijn ontslag ingediend als voorzitter van Chelsea FC en maakt daarom niet langer deel uit van het bestuur.''