Balkenende vindt Bolkestein niet helder

Premier Balkenende vindt dat eurocommissaris Bolkestein nog ,,niet echt helder'' heeft gemaakt of hij in zijn functie wil doorgaan, terwijl het kabinet vorig jaar in de Kamer al heeft gezegd dat dit op instemming van de regering zou kunnen rekenen. De premier verklaarde dit gisteren tegenover journalisten in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Minister van Buitenlandse zaken Bot beschuldigde Bolkestein gisteren van een ,,zwengelkoers'', omdat hij al langere tijd openlijk aarzelt of hij als de Nederlandse eurocommissaris wil aanblijven, terwijl hij tegelijkertijd het kabinet zegt kwalijk te nemen dat hij nog niet officieel is aangezocht.

Bolkestein zelf zei gisteren in Straatsburg dat hij voorlopig nog geen beslissing over zijn opvolging hoeft te nemen. ,,Dat wordt pas in mei of juni urgent'', aldus de 70-jarige Bolkestein. Hij bevestigde overigens dat een gesprek tussen hem en premier Balkenende, waarin de laatste hem had kunnen vragen Nederlands kandidaat te zijn voor de functie, nog niet heeft plaatsgevonden.

Van Aartsen, fractievoorzitter van de VVD, vindt dat er een eind moet komen aan het ,,mieren en miezemausen'' over deze zaak. Tijdens de kabinetsformatie vorig jaar is informeel afgesproken dat Bolkestein kandidaat is als hij wil aanblijven. Van Aartsen bepleit dat zowel Balkenende als Bolkestein zich duidelijk uitspreken.

Op initiatief van oppositieleider Bos (PvdA) heeft de Tweede Kamer gisteren besloten aan de zaak een debat te wijden. De PvdA heeft een eigen kandidaat, ex-staatssecretaris Van der Ploeg.