Aegon: onhandige presentatie

Verzekeraar Aegon geeft toe dat het in het verleden soms onhandig is omgegaan met de presentatie van aan het bedrijf verbonden assurantietussenpersonen. Voor veel consumenten is onduidelijk dat de Meeùs Groep, een van de grootste tussenpersonen van Nederland, in handen is van Aegon.

In het verleden heeft Aegon er veel energie ingestoken om de relatie met sommige tussenpersonen onafhankelijker voor te stellen dan zij in werkelijkheid was, zo blijkt uit interne documenten die een voormalig bestuurder van Aegon heeft overhandigd aan het televisieprogramma Nova. De bestuurder is door Aegon ontslagen en wordt verdacht van fraude.

Het toenmalige hoofd juridische zaken van Aegon waarschuwde er in juli 1999 in een intern memo voor dat het niet vermelden van sommige deelnemingen ,,op gespannen voet staat met hetgeen de wet voorschrijft''. In hetzelfde jaar schreef hij dat ,,het juist de bedoeling is de indruk te wekken dat Aegon zijn captives [niet onafhankelijke assurantietussenpersonen, red.] alleen maar begeleidt als financier (...)''.

Een woordvoerder van Aegon noemde dat vanochtend ,,een stomme opmerking''. ,,We hebben te veel koudwatervrees gehad. We leven nu in een tijd die meer transparantie vergt. We zouden eigenlijk op het briefpapier van Meeùs gewoon moeten zetten dat het een 100-procentsdochter is van Aegon.'' Aegon presenteert vrijdag zijn jaarcijfers.