ABN Amro steekt 20 mln in boten voor oceaanrace

Aan de negende editie van de zeilrace om de wereld, de Volvo Ocean Race, doen volgend najaar twee teams onder Nederlandse vlag mee. ABN Amro sponsort in een driejarig project deelname van twee boten voor een totaal budget van ongeveer 20 miljoen euro. Dit maakte de bank vanochtend bekend op het hoofdkantoor in Amsterdam.

De Volvo Ocean Race, voorheen Whitbreadrace, gaat in het Spaanse Vigo in november 2005 voor de negende maal van start. De wedstrijd eindigt na negen etappes in juni 2006. De laatste finishplaats is nog onbekend. Tom de Swaan, financieel directeur van ABN Amro, noemde vanmorgen ,,Amsterdam een logische finishplaats''.

Zeiler Roy Heiner, die deelnam aan de vorige twee edities van de vierjaarlijkse wedstrijd, is aangesteld als technisch directeur. De Nederlander vaart niet mee. Heiner is op zoek naar twee schippers voor de twee boten. Hij heeft de keuze uit ,,zes kandidaten''.

Een van de twee boten gaat meedoen voor de eindzege. Over de doelstelling van de tweede boot zijn geen mededelingen gedaan. Het sponsorbudget van circa 20 miljoen euro over drie jaar van ABN Amro is vergelijkbaar met de financiële steun over een zelfde periode voor voetbalclub Ajax.

De volgende editie van de race kent een aantal regelwijzigingen. De boten worden zeventig in plaats van zestig voet. De bemanning mag bestaan uit negen zeilers en een mediaman. En het aantal zeilen wordt beperkt tot negen. Heiner: ,,We beginnen bij blanco. We hebben nog geen idee hoe we de boot moeten varen. Daarom valt de voorbereidingstijd tegen.''

Heiner heeft de Argentijn Juan Kouyoumdjian, die ervaring opdeed bij de America's Cup, aangesteld als ontwerper van de boten. En de Ier Killian Bushe is verantwoordelijk voor de bouw. Hij bouwde eerder de zestigvoeter Illbruck, die de vorige editie van de race in 2002 heeft gewonnen. De nieuwe boten zullen in Nederland worden gebouwd, maar bij welke werf is nog niet bekendgemaakt.

ABN Amro is de tweede officiële deelnemer aan de race. Het Spaanse Telefónica kondigde eerder zijn deelneme aan. De wedstrijdorganisatie hoopt op een vloot van acht boten. Racedirecteur Glenn Bourke: ,,Meer boten kan problemen geven voor de faciliteiten op de wal. We hebben ruimte nodig voor sponsoractiviteiten.''