Zo blijft er niemand over

De eerste Israëlische soldaat die de dood vond in de intifadah was de 19-jarige David Biri die eind september 2000 stierf bij een Palestijnse bomexplosie bij een kruising van wegen in de Gazastrook, tussen de joodse nederzetting Netzarim en het Palestijnse vluchtelingenkamp Nusseirat. Twee dagen later werd vlak in de buurt de jonge Palestijn Fahmi gedood toen Israël vanuit de lucht een eind maakte aan het beleg van de legerpost bij Netzarim door honderden stenengooiende Palestijnen. Tweeëneenhalf jaar en duizenden doden later is de Israëlische filmmaker Ilan Zvi naar familie en vrienden van beide jongemannen gegaan om over hen te praten. Wie waren ze? Wat deden ze bij de kruising bij Netzarim? En hoe zijn de nabestaanden eraan toe?

Op het eerste gezicht zijn de familieleden en vrienden van soldaat David veel onzekerder dan die van de Palestijn Fahmi. Waarom zat David daar eigenlijk in een gevechtseenheid, die de kolonisten van Netzarim moest beschermen? Omdat zijn vrienden daar ook zaten en die vrienden zaten er waarschijnlijk ook weer wegens vrienden. In elk geval niet uit overtuiging, omdat ze zo met de plaatselijke kolonisten sympathiseerden. David zelf heeft het over die verdomde kolonisten op een videopname van een vriend. Davids zus: hij is gedood om niks.

De familie van Fahmi is eerder de tegenpool van de Israëlische kolonisten: allebei gaat het om het land, hún land, en er is geen compromis mogelijk. Fahmi is een shahid, een martelaar voor de goede zaak, zegt zijn zus. Hij leeft, hij blijft leven, het is Gods wil, het is goed zo. Zijn moeder vertelt hoe Fahmi is opgegroeid met de verhalen over het dorp waaruit ze naar dit kamp in de Gazastrook zijn gevlucht. We geven niets op, zegt een oom. Niets mag bezet blijven, van de zee tot de rivier de Jordaan.

Maar bij een beetje doorvragen blijkt Fahmi's zus toch niet de compromisloze propagandist voor de Palestijnse zaak te zijn die ze voorwendde te zijn. Ook bij haar komen de tranen. Overal sterven jonge mannen, wij, zij. We willen vrede. Zo blijft er niemand over.

De documentaire toont een glimp van de werkelijkheid na de dagelijkse berichten `Doden bij aanval op nederzetting' en `Doden bij Israëlische actie in bezet gebied'. De gedesillusioneerdheid, verwarring, machteloosheid. Zoveel mensen sterven, en waarvoor?

De kruising, IKON, morgen, Ned.1, 22.58-23.55u.

    • Carolien Roelants