`Winst voor treinen'

De binnenlandse treinen van NS hebben over 2003 tussen de 0 en 19 miljoen euro winst gemaakt. Dat concluderen drie financiële experts die het jaarverslag van de Nederlandse Spoorwegen hebben bestudeerd.

De deskundigen hebben moeten schatten omdat NS in het jaarverslag, dat vorige maand gepresenteerd werd, het resultaat van het binnenlandse treinverkeer niet bekendmaakt. NS noemt alleen het verlies van `het segment reizigersvervoer' dat volgens het verslag 37 miljoen euro bedraagt.

De geraadpleegde financiële analisten concluderen dat het grootste deel van dit verlies wordt veroorzaakt door het treinverkeer van NS naar Duitsland, Frankrijk en de Alpen. Ook wijzen zij op grote, incidentele kostenposten en afschrijvingen die het resultaat van reizigersvervoer negatief beïnvloeden, en daarmee niets zeggen over het operationele resultaat van het treinverkeer.

NS sjoemelt niet met de cijfers, zeggen de experts die om commentaar zijn gevraagd. NS is niet verplicht het resultaat van de binnenlandse treinen apart bekend te maken. Maar de Tweede Kamer wil dat NS dat nu wel gaat doen. NS schrapt momenteel in het spoorboekje in Nederland en verhoogt de prijzen van de treinkaartjes met het argument dat het financieel slecht gaat met het reizigersvervoer.

De Tweede Kamer wil nu weten in hoeverre dit verlies wordt veroorzaakt door verliezen die niets met het binnenlandse treinverkeer te maken hebben.

WINST NS: pagina 20

    • Japke-d. Bouma