Willekeurig overzicht van oudere jongeren

Het eerste wat opvalt in het nieuwe, eenmaal per jaar verschijnende tijdschrift Magazijn, is dat er in ons taalgebied weinig veelbelovende jonge schrijvers te vinden zijn. De lijst van de dertien ,,beste jonge (Nederlandstalige) schrijvers van nu'' die het blad Magazijn presenteert, bestaat voor het overgrote deel uit al dan niet kalende heren die de middelbare leeftijd naderen. Maar ja, in het Chinese politbureau gelden zeventigers nog als veelbelovende jonge kameraden.

Om op de lijst te komen, mochten de auteurs in 2003 niet ouder zijn dan veertig én ze moesten in dat jaar een boek hebben gepubliceerd. Nog een mazzel dat Joost Zwagermans laatste roman uit 2002 stamt, anders had Magazijn hem ook als jonge schrijver moeten opvoeren. Nu mocht deze veertigjarige als oude held het voorwoord schrijven.

Het idee voor Magazijn, geeft de uit recensenten en andere beroepslezers bestaande redactie toe, is `gestolen' van het Britse Granta, dat al drie keer een lijst Best of Young Novelists heeft gepubliceerd, maar dan per tien jaar. Zo'n periode geeft meer houvast dan één jaar, waarin de uitverkorenen ook nog eens een boek moeten hebben uitgebracht. Als Hafid Bouazza's Paravion een paar maanden later was verschenen, had hij niet bij ,,de beste jonge schrijvers van nu'' gehoord. Was De Asielzoeker van Arnon Grunberg iets eerder gepubliceerd, dan zou hem datzelfde lot zijn beschoren. Magazijn had in dat geval vermoedelijk helemaal niet kunnen uitkomen.

Het is eigenlijk geen tijdschrift maar een bloemlezing met speciaal voor deze gelegenheid geschreven verhalen of romanfragmenten van de geselecteerde auteurs. Alle bijdragen worden voorafgegaan door een beknopt cv van de schrijvers en een kort interviewtje met voor iedereen dezelfde vragen. Op de vraag `beschouwt u zichzelf als een jonge schrijver', antwoorden alleen Rashid Novaire (24), Annelies Verbeke (28) en Aristide von Bienefeldt (39) met een volmondig ja. De overigen maken er zich vanaf met een grap of antwoorden ontkennend. Grunberg: ,,Ik ben 32, dat noem ik niet jong''. Stijn Aerden: ,,Rond de dertig is die kwalificatie op zijn plaats. Tot je vijfendertigste kom je er, als je heel onnozel kijkt, mee weg. Ik word volgende maand 38.''

Niettemin sprankelt het proza dat de dertien hebben bijgedragen, met als klapper een speciaal voor Magazijn geschreven verhaal van Grunberg over een ambitieuze Gooise vertegenwoordiger in printers. Alle bijdragen zijn van hoog tot zeer hoog niveau. Weliswaar beperkte Bouazza (34) zich tot een ,,bewerkte oerversie van Paravion'', is van Nicolien Mizee (38) slechts een fragment uit haar roman Toen kwam moeder met een mes opgenomen en put ook Yves Petry (37) uit oud werk, maar het merendeel van de bijdragen is nieuw en doet verlangen naar meer. Hans den Hartog Jager (36), die vorig jaar debuteerde met Zelf God worden leverde een veelbelovend fragment in uit een nieuwe, volgend jaar te verschijnen roman en hetzelfde deden Ingmar Heytze (34), Peter Terrin (36) en Arie Storm (40) met stukken uit romans die nog moeten uitkomen. Jammer alleen dat Bas van Putten (38) en Vincent Bijlo (38), die vorig jaar allebei opmerkelijke romans publiceerden, door de redactie over het hoofd zijn gezien of te licht bevonden.

Magazijn. De nieuwe generatie schrijvers. Uitg. 521. Prijs €17,50.

    • Elsbeth Etty