`Vertrouwen in bestuur Shell'

Het huidige bestuur van de Koninklijke/Shell Groep heeft het volledige vertrouwen van de commissie die bezig is met een onderzoek naar de bijstelling van de `bewezen' olie- en gasreserves van het concern. Dit heeft de voorzitter van deze commissie, oud-topman Aad Jacobs van ING, vanmorgen laten weten via een woordvoerder.

De uitspraak van Jacobs komt op een belangrijk moment. De druk op de nieuwe topman van Shell, J. van der Veer, en financieel directeur J. Boynton neemt de laatste dagen toe door berichten in de Amerikaanse media dat ook zij al in 2002 wisten dat een deel van de `bewezen' olie- en gasreserves niet voldeden aan de eisen van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Jacobs – tevens president-commissaris van Koninklijke Olie, de Nederlandse tak van het concern – leidt het onderzoek naar de bijstelling van de `bewezen' reserves met 20 procent die begin januari de financiële wereld verbijsterde. Vorige week traden topman Sir Philips Watts en productiechef Walter van de Vijver af nadat de commissarissen van Koninklijke Olie en Shell Transport – de Britse tak – lieten weten geen vertrouwen meer te hebben in beide bestuurders.

Volgens een woordvoerder van Shell heeft het `audit committee' (financiële commissie) vorige week tijdens een tusentijdse rapportage over het onderzoek al gesteld dat het vertrouwen heeft in het nieuwe management. Deze uitspraak is nu herhaald door Jacobs. De tussentijdse rapportage is ter beschikking gesteld van de SEC – die de zaak zelf ook onderzoekt – en het definitieve rapport zal over enkele weken af zijn. De conclusies van de onderzoek zullen openbaar worden gemaakt.

De uitspraak van Jacobs volgt op dezelfde dag dat de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal meldt dat de commissarissen lang onwetend zijn gehouden over de pronblemen rond de reserves. De bestuurders Watts en Van de Vijver zouden volgens de krant al in 2002 hebben geweten van de problemen en de New York Times meldde gisteren op basis van interne Shell memo's dat ook Van der Veer en Boynton wisten van de problemen rond de `bewezen' reserves.

De zes commissarissen die in de audit committee zitten, vroegen en kregen afgelopen oktober een toelichting over de reserves. Tijdens de toelichting, zo meldt de Wall Street Journal op basis van een anonieme bron, kregen de commissarissen geen enkele indicatie van een mogelijke complicatie. Pas eind december werd hun gezegd dat er een niet nader omschreven probleem was en werd gevraagd of ze spoedvergaderingen konden bijwonen van de raad van bestuur.

De koers van het aandeel Koninklijke Olie heeft inmiddels een groot deel van de verliezen van januari weer goedgemaakt. Koninklijke Olie stond vanmorgen op een winst van 1,3 procent op 40,86 euro en Shell Transport won in Londen 1,3 procent op 382 pence.