Vakbond daagt Friesland Coberco om pensioenen

Vakbond De Unie daagt zuivelconcern Friesland Coberco voor de rechter omdat de onderneming de pensioenen van duizenden oud-werknemers onvoldoende geïndexeerd zou hebben. Volgens vakbondsbestuurder J.G. Kruithof van De Unie hebben 16.000 gepensioneerden over de afgelopen drie jaar tussen de 25 en 50 miljoen euro te weinig betaald gekregen.

Kruithof stelt dat Friesland Coberco volgens de zuivel-CAO verplicht is de pensioenen aan te passen aan de inflatie. Die was de afgelopen jaren zo'n 3 procent. De pensioenverzekeraar van Friesland Coberco heeft de pensioenen echter in 2002 met 1,9 procent en in 2003 met 1,4 procent verhoogd.

De zuivelonderneming moet het restant alsnog aanvullen, meent De Unie. ,,Het feit dat de verzekeringsmaatschappij de verhoging niet meer kan opbrengen, ontslaat de werkgever niet van de plicht om de pensioenen aan te passen'', aldus Kruithof. De kwestie speelt al een jaar, zegt hij. Hij heeft er bij het bedrijf eerder op aangedrongen om tot een oplossing te komen. ,,Ik denk dat we een keiharde zaak hebben voor de rechter.'' Hij noemt het ,,bedroevend'' dat de zuivelreus miljoenen wil besparen over de rug van oud-werknemers.

Op 4 maart verstuurde De Unie een concept-dagvaarding naar Friesland Coberco. De onderneming krijgt tot 25 maart de kans te reageren. Een woordvoerder van Friesland Coberco Dairy Foods zei vanmorgen dat de concept-dagvaarding wordt bestudeerd. Eerder liet een woordvoerder weten dat het bedrijf de CAO-verplichtingen wel degelijk nakomt.

Volgens Kruithof heeft concurrent Campina, dat een eigen pensioenfonds heeft, de uitkeringen van zijn gepensioneerden de laatste drie jaar wel met 3 procent verhoogd. Overigens stapt Campina daar de komende jaren vanaf. Gisteren werd bekend dat een groep gepensioneerde werknemers van het concern het pensioenfonds voor de rechter daagt, omdat dit tot en met 2008 wil bezuinigen op hun uitkeringen.