Twee doden bij aanslag in Istanbul

Bij een aanslag op een vrijmetselaarsloge in Istanbul, zijn gisteren twee mensen om het leven gekomen, onder wie een van de terroristen. Zes mensen werden gewond onder wie een tweede terrorist. De Turkse politie gaat er vooralsnog van uit dat de aanslag het werk is van ongeoefende moslim-extremisten zonder banden met Al-Qaeda.

Het precieze hoe en waarom van de aanslag is onduidelijk. Vast staat wel dat de twee terroristen rond half elf Turkse tijd het gebouw binnenliepen. Zij verwondden een bewaker en een van de twee bracht direct daarna de explosieven die hij op zijn lichaam droeg, tot ontploffing. Een terrorist werd gedood, maar de tweede overleefde het, mede omdat zijn bom dienst weigerde. De vrijmetselaarsloge wordt door extremistische moslims in Turkije wel gezien als bondgenoot van Israël.

In november werden ruim 60 mensen in Istanbul gedood bij enkele zelfmoordaanslagen. Turkse politiefunctionarissen gaan er niet van uit dat er een band is tussen de aanslagen van gisteren en die van november. De laatste, volgens de autoriteiten uit de koker van Al-Qaeda, waren uiterst professioneel opgezet, terwijl die van gisteren amateuristisch overkwam. Niet alleen weigerde een bom dienst, maar bovendien had de explosie plaats in de gang van het gebouw en bijvoorbeeld niet in de eetzaal, waar zo'n 40 mensen aanwezig waren. Beroepsterroristen, aldus de politie, hadden het hele gebouw opgeblazen.