Schieten

Wethouder J. Smits (Keerpunt '74) in de gemeente Geertruidenberg:

,,Een pluspunt van het dualisme is dat een manager met een goed vakgebied van buiten de politiek wethouder kan worden. Wat mijn positie betreft, ik kan dankzij het dualisme méér als manager optreden: ik krijg een duidelijke opdracht van de raad en een budget om die opdracht te realiseren. Prachtig – als het zo ook in de praktijk zou gaan. Maar dat is niet zo. De raad wil tot in details weten waar ik mee bezig ben. Hij loopt onderweg op mij te schieten, de raadsleden bemoeien zich met mijn werkbegroting. Terwijl hij zich alleen maar met de begroting van de raad bezig zou moeten houden.''

,,Het is waar dat de raad onafhankelijker is geworden. Ik ervaar dat als ik bijvoorbeeld een commissievergadering bijwoon. Maak ik dan een opmerking, dan hoor wel eens: `U bent slechts onze gast, wij stellen het kader'.

,,Als straks de burgemeester wordt gekozen, zal dat de positie van de wethouders niet verzwakken. Een burgemeester zal wel zo wijs zijn dat hij wethouders aanstelt die bij de politieke kleur van de raad passen.''

    • Martin Steenbeeke
    • Guido de Vries