Rotterdam legt snelle Keniaanse loper Rotich vast

Sommige atleten kunnen zich over drieënhalve week bij de marathon van Rotterdam plaatsen voor de Olympische Spelen in Athene. Onder hen de Keniaan Michael Rotich.

De organisatoren van de marathon van Rotterdam hebben nog een Keniaanse topper aan het atletenveld toegevoegd. De 25-jarige Michael Rotich start zondag 4 april vanaf de Coolsingel voor de 24ste editie van de 42,195 kilometer door de havenstad.

Rotich heeft van alle deelnemers de snelste tijd achter zijn naam staan. Hij liep vorig jaar naar de zege in Parijs in 2.06.33.

Rotich en zijn twee jaar jongere landgenoot Felix Limo zijn de favorieten voor de eindoverwinning. Beide atleten kunnen zich in Rotterdam kwalificeren voor de olympische marathon in Athene. Zowel Rotich als Limo behoort tot een select groepje van zes marathonlopers die het Keniaanse olympisch comité heeft genomineerd.

Koersdirecteur Mario Kadiks kondigde gisteren aan dat de eerste groep weggaat op een tijd die onder het parcoursrecord van 2.06.50 ligt. Die tijd is in Rotterdam al twee keer gelopen: in 1988 door Belayneh Densamo, drie jaar geleden door Josephat Kiprono. Voor het verbeteren van het parcoursrecord looft de organisatie geen premie uit, wel voor een nieuw wereldrecord: 250.000 euro. ,,Het veld is erg sterk in de breedte. We hebben dertien lopers die onder de 2.09 hebben gerend en een aantal veelbelovende debutanten'', aldus Kadiks. Het wereldrecord staat nu op 2.04,55 uur, vorig jaar september in Berlijn gelopen door de Keniaan Paul Tergat.

Felix Limo debuteerde vorig jaar in de marathon van Amsterdam en liep meteen een wereldtijd van 2.06.42. Hij toonde afgelopen weekeinde goede vorm met een tijd van 58.20 in de Twintig van Alphen. ,,Ik maakte daar de stomste fout in mijn carrière door mijn veters niet goed te strikken. Na twaalf kilometer moest ik stoppen om ze weer vast te maken. Dat zal me in Rotterdam niet gebeuren'', zei Limo, die ooit Haile Gebrselassie versloeg in de vijftien kilometer lange Zevenheuvelenloop in Nijmegen met een wereldrecordtijd van 41.30. ,,In Kenia denkt men; als hij superman Haile kan verslaan, moet hij ook olympisch goud kunnen winnen'', verklaarde hij zijn uitverkiezing in de olympische marathonselectie.

`Rotterdam' verwacht veel van twee outsiders. Oud-wereldrecordhouder steeple chase (7.55,72) Bernard Barmasai uit Kenia loopt voor het eerst de klassieke afstand. Een knieblessure dwong hem het hindernislopen op te geven. De 30-jarige Barmasai kan alleen nog uit de voeten op vlakke parkoersen. De Marokkaan Sala Hissou is die andere kanshebber. Hij is oud-wereldrecordhouder op de tien kilometer (26.38.08) en oud-wereldkampioen op de 5.000 meter (1999). In Alphen troefde hij afgelopen zondag Limo af in een snelle 57.54.

De marathon start dit jaar om elf uur 's ochtends, een uur eerder dan in voorgaande jaren. ,,Rotterdam heeft vaak last van te hoge temperaturen. Vorig jaar schoot de temperatuur tijdens de wedstrijd nog omhoog en dat had ongunstige invloed op de eindtijden. We hopen met de vroegere starttijd op een beter, iets koeler klimaat'', aldus Kadiks.

De Nederlanders Luc Krotwaar en Greg van Hest maken normaal gesproken uit wie Nederlands marathonkampioen wordt. Krotwaar kan bovendien in Rotterdam vormbehoud tonen voor de Olympische Spelen in Athene. Het duo vertrekt in de tweede groep die op een eindtijd van 2.10 mikt.

Volgend jaar viert de marathon van Rotterdam een jubileum: het grootste atletiekevenement van Nederland bestaat dan vijfentwintig jaar. Voor die jubileumeditie wil Kadiks de limiet van maximaal tienduizend marathonlopers oprekken. ,,We merken nu al zoveel belangstelling. Dan komen we er zeker niet onderuit meer lopers toe te laten.''