Premier mag bij Bush geen beloften doen

De Tweede Kamer wenst dat premier Balkenende, wanneer hij volgende week de Amerikaanse president Bush ontmoet, uiterst terughoudend is met beloften dat de Nederlandse troepen in Irak blijven.

Wel stemt een meerderheid van de Kamer ermee in dat medio maart al wordt begonnen met de militaire planning voor een voortgezet militair verblijf in Irak.

Dit bleek tijdens een debat met de ministers Bot (Buitenlandse zaken), Kamp (Defensie) en Van Aardenne (Ontwikkelingssamenwerking).

Kamerlid Wilders (VVD) maande de regering tot ,,grote voorzichtigheid met krasse uitspraken over verlenging'', wanneer Balkenende en Bot volgende week het Witte Huis bezoeken. Ook CDA'er Ormel vond het nog ,,te vroeg'' voor aankondigingen in deze sfeer. Kamerlid Koenders (PvdA) zei dat het ,,ontijdig en onterecht'' zou zijn wanneer Nederland ,,zelfs maar zou laten doorschemeren'' tot een verlenging bereid te zijn.

Minister Bot verzekerde dat in het kabinet de politieke besluitvorming over een langduriger verblijf van de Nederlanders in Irak nog niet is gevallen. De Nederlandse militairen zijn sinds juli vorig jaar in dat land.

Volgens minister Kamp, die volgende week een gesprek heeft met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rumsfeld, moet zo'n politiek besluit vallen vóór medio juni, het laatste moment waarop een volgend Nederlands detachement in de regio aanwezig moet zijn om aan het klimaat te wennen.

Beide ministers verzekerden dat met de militaire voorbereidingen tot een langer verblijf, waarvan de regering de Kamer vrijdag in een brief op de hoogte stelde, geen voorschot wordt genomen op politieke besluitvorming. ,,Een tegenovergesteld signaal, dat we voorbereidingen zouden treffen tot een vertrek, zou echter ook niet goed denkbaar zijn geweest'', aldus minister Bot.

Bot verzekerde, op aandringen van Koenders, dat Balkenende en hij niet zouden verzuimen de Amerikaanse president op de hoogte te stellen van de in de Tweede Kamer levende gevoelens over verlenging van de Nederlandse aanwezigheid in Irak. ,,We hebben overigens maar een half uur in het Witte Huis'', aldus de minister van Buitenlandse Zaken.

Regering en een meerderheid in de Tweede Kamer hopen dat als de Nederlanders langer blijven, dit het gevolg is van een verzoek van een nieuwe Iraakse regering of van de Verenigde naties, en dat de Nederlanders niet langer deel uitmaken van een bezettingsmacht.