Pooleten in blik

Een grote barst in de ijsvloer van de Noordpool. De Russische wetenschappers die er een onderzoekstation hadden gebouwd zijn per helikopter van het ijs gehaald en gered. In het Teylers Museum in Haarlem is een bij dit bericht passende tentoonstelling te zien: Extreem! Overleven op Antarctica.

De Zuidpool, Antarctica, werd in 1911 officieel door Roald Amundson ontdekt. Het conservenblik, ontdekt door de Fransman Nicholas Appert, was een zegen voor de poolreizigers en zeevarenden van de 19de en 20ste eeuw. Vanaf 1812 werd Apperts uitvinding verder ontwikkeld in de Engelse fabriek van Bryan Donkin en John Hall. Zij leverden ingeblikt eten aan de land- en zeemacht en aan schepen die naar de Noord- en Zuidpool voeren. Ook werden er luxe tinboxes naar Azië geëxporteerd. In de Britse kolonie India bleek behoefte aan wildpastei en houtsnip met truffel. In 1938 heeft men twee stokoude blikken met pooleten geopend. Eén met worteltjes met jus en één met kalfsvlees. Deze blikken hadden in 1824 een Noordpoolreis gemaakt, waren niet gebruikt en werden vervolgens 114 jaar in een museum tentoongesteld. Stukjes van de inhoud van de blikken werden op kweek gezet. Het rapport van dit onderzoek vermeldt dat het eten steriel en nog steeds eetbaar was. Over de smaak werd niets vermeld. Donkin en Hall leverden op verzoek vlees, groenten en soep in blik. Er was geroosterd en gekookt rund-, kalfs- en schapenvlees, al dan niet gekruid. Ook konden bouillon, wortelen en pastinaken met of zonder jus en erwtensoep worden besteld. Moet heerlijk zijn bij min veertig graden. Vandaag een pittig lunchgerecht dat voor een deel uit een blik komt: pitabroodjes gevuld met hete kikkererwtenpuree. Bereiding: doe de kikkererwten in een vergiet, spoel ze af en laat ze uitlekken. Pureer de kikkererwten met de gepelde tenen knoflook met behulp van een staafmixer of andere keukenmachine. Roer de peterselie, kerrie en zout naar smaak door deze puree. Snijd de tomaten in plakken. Verwarm de pitabroodjes in oven of broodrooster. Snijd de zijkant voor eenderde in. Vul de holte met slabladen, plakjes tomaat en kikkererwtenpuree.

Morgen: Frans zuiveltoetje.

    • Anne Scheepmaker