Pakistan en India ook geplaatst voor `Athene'

In navolging van Nederland en Spanje hebben Pakistan en India zich officieel geplaatst voor het olympisch hockeytoernooi, komende zomer in Athene. Pakistan versloeg gisteravond Nieuw Zeeland (4-1) bij het kwalificatietoernooi in Madrid, en eindigde daardoor als eerste in groep B. India won eerder op de dag met 6-4 van het reeds uitgeschakelde Canada en legde beslag op de tweede plaats.

België is nog in de race voor een `ticket' naar Athene. Na drie remises en één nederlaag behaalde de ploeg van de Zuid-Afrikaanse bondscoach Giles Bonnet gisteren de eerste overwinning. Maleisië was in de vijfde en laatste speelronde het slachtoffer van de dadendrang van de Belgen: 2-1. Het winnende doelpunt kwam in de 49ste minuut van de stick van Jean-Philippe Brulé, en betekende dat de Aziaten in de eindrangschikking alsnog voorbij werden gestreefd door de Belgen.

In de strijd om de vijfde tot en met achtste plaats stuit België morgen op Groot-Brittannië, dat voortijdige eliminatie voorkwam en Zuid-Afrika met 6-0 versloeg. In de andere kruisfinale strijden Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika om een olympisch startbewijs. De verliezers krijgen zaterdag een herkansing, al is het vooralsnog onzeker of de zevende plaats in het kwalificatietoernooi houvast biedt. Gastland Griekenland heeft bij het internationale sportgerechtshof het recht op deelname aan de Spelen geëist.

Het Maleisië van bondscoach Paul Lissek is in Madrid veroordeeld tot de nietszeggende strijd om de negende tot en met twaalfde plaats. ,,Lissek zal nu wel weg moeten'', voorspelde de Nederlandse keeperstrainer van de Belgen, Bart Looije, na afloop. De oud-doelman had een vooruitziende blik: gisteravond kreeg de Duitse hockeyprofessor zijn congé. `Verliezen van België, een land bekend om zijn wielrennen en chocolade, is onaanvaardbaar', schreef The New Straits Times vandaag.

De coach die Duitsland in 1992 naar olympisch goud leidde, moest vorig najaar al het veld ruimen in Maleisië. Aanleiding was de als beschamend ervaren vijfde plaats bij de Asian Cup in eigen land. Op verzoek van de spelers én bij gebrek aan een alternatief keerde Lissek terug, zij het zonder succes.

De uitschakeling was des te pijnlijker omdat die tot stand kwam voor de ogen van de voorzitter en tevens geldschieter van de nationale hockeybond, de invloedrijke sultan Azlan Shah. Zijn aanwezigheid leidde de afgelopen dagen op het veld tot een hypernerveuze stemming en doldrieste taferelen. Zo waagde spits Chua Boon Huat zich tegen Canada (3-2) met gevaar voor eigen leven in de baan van de voorlaatste strafcorner. Hij brak daarbij bijna zijn knieschijf.

De eliminatie van Maleisië, dat sinds 1988 (Seoul) niet ontbrak bij de Spelen, was voor Canada een pleister op de wonde. Nog altijd zijn de Noord-Amerikanen niet vergeten hoe de Aziaten het acht jaar geleden, bij het kwalificatietoernooi in Barcelona, op een akkoordje gooiden met India. Een gelijkspel was in de slotronde destijds voor beide landen voldoende de reis naar Atlanta te maken. Dat gebeurde ook: 0-0. Canada was het kind van de rekening. Later kwam aan het licht dat een aantal in Maleisië spelende Indiërs geld had ontvangen voor bewezen diensten.

Voor het zondag reeds geplaatste Nederland begon gisteren de voorbereiding op de Olympische Spelen. Na een matige eerste helft en spelend in een aangepaste opstelling werd Japan met 9-3 verslagen in het veredelde oefenpotje. Spits Ronald Brouwer nam drie treffers voor zijn rekening.

Groepswinnaar Nederland vervolgt het toernooi morgenmiddag met een duel tegen India, terwijl gastland Spanje het 's avonds opneemt tegen Pakistan. Dat betekent een confrontatie tussen twee coaches, respectievelijk Maurits Hendriks en Roelant Oltmans, die vier jaar lang samenwerkten en hun vaderland Nederland naar zowel de olympische (1996) als de wereldtitel (1998) leidden.

Doordat in Madrid geen punten te verdienen zijn voor de wereldranglijst, staat nu al vast dat titelverdediger Nederland in Athene te maken krijgt met Australië, India en Argentinië. Nieuw Zeeland, Zuid-Afrika en België zijn in de race voor de resterende twee plaatsen in de poule. Als aanvoerder van de ranglijst treft wereld- en Europees kampioen Duitsland in de voorronde op sportcomplex Hellenikon in elk geval Pakistan, Spanje en Zuid-Korea.