Op jacht naar omzet

Een jaar geleden waren op Wall Street alle ogen nog gericht op de kosten. Vandaag de dag zijn de zakenbankiers, van Londen tot New York en Tokio, gebrand op het behalen van een hogere omzet. Deze nieuwe nadruk op groei leidt tot tal van veranderingen aan de top van bijna iedere zakenbank.

De omslag is een natuurlijk gevolg van de marktontwikkelingen. De stijgende aandelenkoersen hebben bedrijfsbestuurders weer naar de onderhandelingstafel gejaagd. De kredietmarkten zijn dankzij de historisch lage rentestanden nog steeds makkelijk toegankelijk en beleggers hebben weer belangstelling voor beursgangen. Maar na de ontberingen van een drie jaar durende vermageringskuur is niet iedere firma even goed in staat van het rijzende tij te profiteren. Dat verklaart een groot deel van de reorganisaties, waarbij de zakenbanken die tijdens de inzinking het hardst moesten bezuinigen nu de meeste veranderingen moeten doorvoeren om zich aan de gewijzigde omstandigheden te kunnen aanpassen. Crédit Suisse First Boston (CSFB) is een goed voorbeeld.

Na meer dan 1 miljard dollar op de operationele kosten bezuinigd te hebben, is topman John Mack – die was aangetrokken om het concern er weer bovenop te helpen – in de aanval gegaan. Vorige week stuurde hij een oudgediende van de firma, Brady Dougan, van New York naar Londen, om ervoor te zorgen dat de internationale activiteiten van het concern aantrekken. CSFB kan een dergelijke stimulans goed gebruiken. De bank was opvallend afwezig bij een aantal van de grootste transacties van dit jaar – Comcast/Disney, JP Morgan/Bank One, Sanofi/Aventis en AmBev/Interbrew.

CSFB is niet de enige die zich opmaakt voor een goed gevecht. Citigroup heeft nog maar twee weken geleden zijn topmanagement van nieuw bloed voorzien om zijn bankiers op de obligatie- en aandelenmarkten beter te kunnen begeleiden. Tegelijkertijd werden de twee bedrijfsonderdelen samengevoegd – iets dat concurrenten als Morgan Stanley al eerder met veel succes hebben gedaan, om beter te kunnen inspelen op de ingewikkelde financieringsbehoeften van hun klanten.

Morgan Stanley verloste eind vorig jaar een aantal van zijn topbankiers van hun managementtaken, zodat ze exclusief met klanten kunnen werken. Ook andere firma's, waaronder Goldman Sachs en Deutsche Bank, overwegen naar verluidt soortgelijke manieren om hun beste mensen de vrijheid te geven meer omzet binnen te halen. Of al deze reorganisaties helpen de groei te bevorderen, is een open vraag. Als dat niet zo is, zijn de bezuinigers binnen een mum van tijd weer terug.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Rob Cox