Minister Zalm boos op notaris

Minister Zalm (Financiën) is boos op de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). De landelijke vereniging van notarissen plaatste de afgelopen dagen in de dagbladen advertenties met de tekst `Hoe zorg je dat de erfenis niet in verkeerde handen valt?' en drukte daar een grote foto van een schaterlachende Gerrit Zalm bij af.

De overheid heft belasting over erfenissen en de opbrengst daarvan stroomt in de schatkist. De notarissen geven in de advertentie informatie over hoe deze zogenoemde successierechten deels te omzeilen zijn en suggereren dat de notaris daarbij van dienst kan zijn.

Zalm vindt dat de notarissen zijn portretrecht schenden omdat hij geen toestemming heeft gegeven zijn foto te gebruiken voor de reclamecampagne. Zalm heeft gisteren een brief gestuurd aan de notarissen met het verzoek zijn foto niet langer te gebruiken en voortaan geen inbreuk meer te maken op zijn portretrecht. Hij wil binnen een week antwoord van de notarissen.

Een woordvoerder van Zalm zegt desgevraagd dat de notarisvereniging een dag voor plaatsing van de eerste advertentie contact heeft opgenomen met het ministerie om te melden dat de advertentie geplaatst zou worden. Zalm heeft toen gezegd niet te willen dat zijn beeltenis gebruikt werd voor een ,,platte commerciële doelstelling''. Volgens een woordvoerder wil de minister de zaak ,,niet laten escaleren'' en ziet hij af van een schadeclaim. De woordvoerder zegt wel verrast te zijn dat ook in het notariaat blijkbaar al ,,een forse normvervaging is doorgedrongen''.

Een woordvoerder van de notarissen zegt dat er nog drie advertenties met Zalm in de hoofdrol zullen volgen. ,,Wij hebben niet het idee dat we de wet overtreden. Wij zijn notarissen en willen het netjes doen. Ons reclamebureau heeft ons verzekerd dat we dit zo mochten doen.'' De woordvoerder erkent dat Financiën heeft laten weten niet in te stemmen met de campagne, ,,maar we hebben gewoon wetten en regels in Nederland. Zalm kennende ziet hij de humor er wel van in.''

Een woordvoerder van de minister in een reactie hierop: ,,Wij delen dit gevoel voor humor niet en hopen dat ze voor de plaatsing van de nieuwe advertenties bij zinnen komen.''