Meerderheid in AEX op verlies

Marktonderzoeker VNU kreeg vanochtend de meeste aandacht op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf maakte een winstdaling van 16 procent bekend en de top stelde niet overdreven optimistisch te zijn over de eerste helft van dit jaar. De gevolgen bleven niet uit: de koers daalde met 6 procent. Tegen het middaguur was het aandeel nog 4 procent minder waard, op 24,47 euro.

De stevige koersdaling plaatste VNU onderaan in de AEX-index. De graadmeter van het Damrak stond tegen het einde van de ochtend 1,90 punt lager op een stand van 354 punten, een daling van een half procent. Ook de andere belangrijke indices in Europa moesten terrein prijsgeven. De CAC-40 in Parijs verloor 0,2 procent, net als de FTSE-100 in Londen. De DAX-index in Frankfurt was veruit de grootste daler met een verlies van 0,9 procent.

Het koersgemiddelde in Frankfurt kreeg een knauw door de daling van Deutsche Telekom. Dat belangrijke aandeel verloor 1,7 procent in een reactie op tegenvallende cijfers. Het telecombedrijf moest in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar een voorziening van 442 miljoen treffen wegens de problemen met de aanleg van een tolsysteem voor vrachtwagens. Dat zette de jaarwinst over 2003 onder druk.

In heel Europa stonden de technologiebedrijven over een breed front in de min. De dalingen in de technologiehoek zijn te wijten aan het negatieve slot van de Amerikaanse Nasdaq een dag eerder. De schermenbeurs, waarin veel technologiebedrijven zijn opgenomen, dook onder de grens van 2.000 punten.

Op Beursplein 5 voelde ICT-dienstverlener Getronics de pijn, met een verlies van bijna 4 procent. Bij de middelgrote ondernemingen (Midkap) verloor automatiseerder Logica CMG 3,7 procent.

Blikvanger onder de dalers in Parijs was Alstom. De machinebouwer heeft bekendgemaakt mogelijk opnieuw met de banken om de tafel te moeten gaan zitten om over de voorwaarden van een pakket leningen te praten. Beleggers werden onrustig en zetten het aandeel bijna 14 procent lager.

Was- en levensmiddelenconcern Unilever voerde op het Damrak de beperkte groep stijgers aan met een plus van 1,3 procent. Het Brits-Nederlandse bedrijf profiteerde van positief nieuws over de resultaten van Procter & Gamble, de Amerikaanse branchegenoot.