Manchester ontbreekt na acht jaar bij laatste acht

In een zinderende wedstrijd is Manchester United gisteravond uitgeschakeld in de achtste finales van de Champions League. Door in de laatste minuut van de reguliere speeltijd te scoren plaatste FC Porto zich verrassend bij de laatste acht. Het Italiaanse Juventus, verliezend finalist van vorig seizoen, werd na twee nederlagen tegen Deportivo la Coruña ook uitgeschakeld. Chelsea en Olympique Lyon plaatsten zich ten koste van VfB Stuttgart en Real Sociedad.

Op een uitverkocht Old Trafford waande United zich met een 1-0 voorsprong zeker van kwalificatie, na de 2-1 nederlaag van twee weken geleden in de uitwedstrijd. De Engelse international Scholes scoorde na een half uur spelen met een bekeken kopbal. Dezelfde speler was even later weer trefzeker met een `intikker', maar op advies van zijn grensrechter keurde de Russische scheidsrechter Ivanov het zuivere doelpunt ten onrechte af.

De arbitrale dwaling leek geen grote gevolgen te hebben, tot de gelijkmaker van Costinha in de slotminuut. Hij profiteerde van een keepersfout van de immer uitblinkende Howard. Deze Amerikaanse doelman, die twee jaar geleden door Feyenoord niet goed genoeg werd bevonden, stompte de bal na een snoeiharde vrije trap van oud-Ajacied McCarthy precies voor de voeten van Costinha die in de rebound eenvoudig scoorde.

De `matchwinnaar' van FC Porto werd na zijn treffer bedolven door zijn medespelers én zijn trainer Mourinho, die in volle vaart naar de hoekvlag rende om de gelijkmaker te vieren. De Portugese coach had de afgelopen dagen in de Britse pers aan psychologische oorlogsvoering gedaan met zijn Schotse collega Ferguson van United. Sir Alex had zich tijdens de `heenwedstrijd' in Porto geërgerd aan het theatrale gedrag van de spelers van Porto, die na elk lichamelijk contact ter aarde stortten.

Ferguson verklaarde de rode kaart van zijn aanvoerder Keane, die in Portugal op de buik van doelman Vitor Baia trapte, door een overdreven buiteling van dezelfde Portugese keeper. In werkelijkheid beging de Ierse vechtjas een smerige overtreding en was zijn schorsing voor de return een vorm van gerechtigheid. Baia werd gisteravond bij elk balcontact uitgefloten, net als zijn Braziliaanse ploeggenoot Carlos Alberto die zichtbaar gebukt ging onder de van haat vervulde sfeer in het stadion. In de tweede helft werd het wonderkind gewisseld.

FC Porto, winnaar van de Europa Cup 1 in 1987, verdiende de plaatsing op grond van het vertoonde spel in de eerste wedstrijd. Toen waren de blauw-witten veel sterker dan de rood-witten en vormde de 2-1 eindstand een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. In de return was FC Porto de onderliggende partij, zonder dat United veel kansen creëerde. De Nederlander Van Nistelrooy viel slechts door zijn werklust op. Hij stond geïsoleerd in de aanval en miste een grote mogelijkheid op een 2-0 voorsprong.

De uitschakeling van United, winnaar van de Champions League in 1999, is een sportieve tegenvaller voor de rijkste voetbalclub ter wereld. United heeft in de Engelse competitie negen punten achterstand op Arsenal, dat volgende maand in een onderlinge krachtmeting een thuisduel speelt in de halve finale van de FA Cup. Bij verlies op Highbury is het seizoen verloren. United wist zich voor het eerst sinds acht jaar niet voor de kwartfinales van de Champions League te plaatsen.

Een voormalig vuilnisman uit Montevideo had een groot aandeel in de uitschakeling van Juventus. De Uruguayaan Pandiani van het Spaanse Deportivo maakte in Turijn een vroeg doelpunt na een verdedigingsfout van zijn landgenoot Montoya. Juventus had in La Coruña al met 1-0 verloren, en zag zich voor de taak geplaatst driemaal te scoren voor het bereiken van de kwartfinales. Deportivo bleef simpel op de been.

Tot tevredenheid van de Russische eigenaar en miljardair Abramovitsj plaatste Chelsea zich voor het eerst bij de laatste acht van het Europese hoofdtoernooi. De Londense club had genoeg aan 0-0 tegen VfB Stuttgart, nadat de eerste wedstrijd in Duitsland in een 1-0 zege voor Chelsea was geëindigd. Bij The Blues was voor de Nederlandse spits Hasselbaink (en zijn landgenoot Melchiot) niet eens plaats op de bank. De international van Oranje neemt geen genoegen met zijn reserverol en wil de club verlaten.

Ook Olympique Lyon schaarde zich bij de laatste acht clubs van de Champions League. De Fransen wonnen opnieuw met 1-0 van Real Sociedad. De Braziliaan Juninho maakte de enige treffer van de wedstrijd. De Nederlandse doelman Westerveld ontbrak bij Sociedad wegens een gebroken pink.