Kanye West

De cd The College Dropout van rap-producer Kanye West is als een wandeling door een van de bij touristen minder populaire buurten van New York. Kanye West neemt je aan de hand door het deel van The Bronx, Queens of Brooklyn waar leven niet meer is dan overleven. We lopen van de drugsdealer op de hoek, die ruzie maakt met een klant, naar de verwaarloosde kinderen in het plantsoen, en de raaskallende dorpsgek op een bankje. Maar dit is niet slechts grimmig: in de barber-shop oefenen een paar mannen hun stemmen in een doo woop-deuntje. Daar staat de juf van school te vertellen dat goeie scholing de enige manier is om het getto uit te komen. Een van de kinderen brengt in dat je vader dan wel een grote man moet zijn in de drugshandel, om het schoolgeld te kunnen betalen. ,,This dope money here is Lil Tre's scholarship''.

De omlijsting van dit verhaal is luxueuzer en veelkleuriger dan het thema doet vermoeden. Kanye West is dan ook niet de eerste de beste. Als producer is West beroemd van zijn producties voor Jay-Z, Alicia Keys (You Don't Know My Name) en Ludacris. Zijn debuut The College Dropout (76 minuten!) is een verbijsterend geheel: volvet aangezet met koortjes, samples en space-geluiden, op een doorgaans lome beat, met een enkele kermende gospel-zangeres en kijvende buurvrouw als intermezzo. West rapt over Jesus, zijn moeder en de problemen van het bestaan op een elastische manier. West is het menselijke gezicht van het getto; een opwekkend geluid op een armzalige plek.

Kanye West. The College Dropout (Universal 986 173)

    • Hester Carvalho