IJshockeyer breekt nek na charge tegenstander

De politie van Vancouver en de openbare aanklager in de Canadese stad zijn een onderzoek begonnen naar een charge op het ijs, afgelopen maandagavond tijdens de wedstrijd tussen de Vancouver Canucks en de Colorado Avalanche, waarbij een speler van de gasten uit de Verenigde Staten zijn nek brak, een hersenschudding opliep en verwondingen in zijn gezicht. In Canada, waar ijshockey de nationale sport is, is het incident tussen de twee uit Ontario afkomstige spelers groot nieuws.

De wedstrijd kenmerkte zich door een groot aantal vechtpartijen. Halverwege de derde periode viel een van de belangrijkste spelers van de thuisclub, de Canadees Todd Bertuzzi, zijn tegenstander en landgenoot Steve Moore met een sucker punch van achteren aan: Moore kreeg een klap tegen zijn hoofd en viel met zijn gezicht op het ijs. De 111 kilo zware Bertuzzi liet zich vervolgens bovenop de 25-jarige speler van de Colorado Avalanche vallen om nog meer klappen uit te delen.

Nadat een ploeggenoot de 29-jarige Bertuzzi van Moore had afgehaald, bleef de gewonde ijshockeyer nog enkele minuten roerloos liggen, met zijn hoofd in een plas bloed. Per brancard werd hij afgevoerd en vervolgens naar een ziekenhuis in Vancouver gebracht. Als zijn toestand het toelaat, zal hij worden vervoerd naar een ziekenhuis in Denver.

Vechten is volgens de regels van de National Hockey League (NHL) verboden, maar er gaat bijna geen wedstrijd voorbij zonder vechtpartijen. Het komt echter zelden voor dat een vechtpartij uitmondt in een politieonderzoek of een beschuldiging. Het onderzoek is begonnen nadat toeschouwers zich bij de politie hadden beklaagd over de vechtpartij in de GM Place, het stadion van de Canucks.

Vier jaar geleden hielden politie en justitie in Vancouver zich voor het laatst bezig met een uit de hand gelopen vechtpartij, waarbij Marty McSorley (Boston Bruins) Donald Brashear (Vancouver Canucks) met zijn stick tegen het ijs had geslagen. Brashear raakte daarbij buiten bewustzijn en moest als gevolg van een hersenschudding twintig wedstrijden missen. McSorley kreeg voor de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar, omdat hij zijn stick als een `wapen' had gebruikt. Een schorsing van een jaar, opgelegd door de NHL, betekende het einde van McSorley's carrière.

Bertuzzi is voor onbepaalde tijd geschorst en krijgt voorlopig ook geen salaris. Vandaag zou hij in Toronto op het kantoor van de NHL worden gehoord. Bertuzzi staat net als Moore niet bekend als een vechtersbaas. Wel kennen journalisten hem als een opgewonden standje. Moore werd tijdens de wedstrijd verschillende keren hard aangepakt. Dat was vooral het gevolg van een (onbestrafte) actie vorige maand in een duel tussen de twee teams, waarbij Moore Bertuzzi's ploeggenoot en vriend Markus Naslund, aanvoerder van de Canucks, in het gezicht had geslagen.

Moore zal de rest van het seizoen niet meer in actie komen.

Colorado Avalanche won de wedstrijd, met 9-2.