Etappezege Van Bon na lange vlucht in sneeuw

De Nederlandse wielrenner Leon van Bon heeft gisteren na een ontsnapping van ruim tweehonderd kilometer de derde etappe in de Franse rittenkoers Parijs-Nice gewonnen. De coureur van Domo versloeg in de eindsprint zijn Duitse medevluchter Thomas Ziegler. Over de finale had Van Bon zich geen zorgen gemaakt. ,,Ik denk niet dat ik in dit soort situaties vaak verlies.''

Van Bon demarreerde al na 31 kilometer, gevolgd door Ziegler die evenmin een bedreiging vormde voor de Duitse klassementsleider Jörg Jaksche. De temperatuur daalde tot onder het vriespunt. Langs het parcours lag verse sneeuw. Van Bon had zich goed voorbereid en ging getooid met een soort bivakmuts onder zijn fietshelm. Verder droeg hij net als Ziegler lange mouwen en lange broekspijpen.

De winterse omstandigheden hebben de organisatie van Parijs-Nice vanmorgen genoodzaakte de vierde etappe vijftig kilometer in te korten en de eerste twee beklimmingen te schrappen. Het peloton reed nu geneutraliseerd van de officiële startplaats Roanne naar Saint-Germain-Laval, waar de etappe pas echt van start ging.

Gisteren bereikten Van Bon en Ziegler een maximale voorsprong van een klein kwartier. Een paar kilometer voor de finish hadden ze nog twee minuten over. De ploegen Quickstep en Liberty Seguros voerden in de slotfase het tempo op. De Spanjaarden van de laatstgenoemde formatie moesten wellicht voor straf harder trappen, nadat ze een dag eerder geen man mee voorin hadden. De Belgen van Quickstep reden zich in het zweet voor Tom Boonen, de rappe sprinter die op 25 seconden van het leidende duo als derde eindigde. ,,Ze zijn voorin in een vliegtuig gestapt'', sprak Boonen vol bewondering. ,,Ik voel me of ik zes uur in een vrieskist heb doorgebracht.''

Van Bon had het onderweg ook koud gehad, behalve in de laatste kilometers. ,,Door de inspanning en wellicht ook door het mooie vooruitzicht'', verklaarde de ritwinnaar na afloop. Van Bon vierde een van de spaarzame dagprijzen in een tegenvallende carrière. De 32-jarige stilist won onder meer twee etappes in de Tour de France. Een overwinning in een klassieker was niet voor hem weggelegd.

Van Bon was in de jaren negentig voorbestemd met Michael Boogerd de Nederlandse wielersport aan te voeren. In tegenstelling tot zijn Haagse ploeggenoot kon hij bij Rabobank zijn hoge salaris niet waarmaken. Hij verhuisde via het Amerikaanse Mercury naar het Belgische Domo. Onder leiding van ploegleider Claude Criquielion hoopt hij in de herfst van zijn wielerloopbaan alsnog aan de verwachtingen te voldoen. Volgens de Waalse teambaas is Van Bon een wisselvallige renner, die soms weken onzichtbaar is om daarna ineens toe te slaan.